Asylskudd-saken: – Lettet over å bli trodd

De unge asylsøkeren som ble skutt i magen da han lå i senga si i asylmottaket på Hvalstad får 280.000 i erstatning. Men mannen som skjøt får hverken fengeselstraff eller tvungen behandling. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX . Les mer Lukk

<p– Jeg er lettet over dommen, sier den 51 år gamle mannen som skjøt mot et asylmottak på Hvalstad i Asker i juli i fjor. Han slipper fengsel, men må betale erstatning.</p

Psykiatere har konkludert med at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Han kunne derfor ikke få fengselsstraff.

Statsadvokat Bjørn Olav Aspelund ville ha mannen dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern, men dette avviste Asker og Bærum tingrett.

Den 51 år gamle mannen, som er advokat, må betale 280.000 kroner i erstatning og oppreisning til den unge asylsøkeren fra Somalia som ble truffet. Han må også betale 6.000 kroner i erstatning til to av den unge mannens familiemedlemmer.

Skremmeskudd

Mannen skjøt flere skudd mot asylmottaket 18. juli i fjor. Han ble pågrepet i slutten av august, og innrømmet at det var han som hadde skutt. Han hevdet imidlertid at han hadde siktet på taket på asylmottaket. Riflen mannen skjøt med, blir inndratt.

– Jeg er lettet over å ha blitt trodd av retten, nemlig at dette var et skremmeskudd, ikke et drapsforsøk, sier advokaten til NTB.

– Jeg er også glad for retten tror meg på at jeg ikke er rasist, sier han.

Under behandling

Mannen har de siste månedene vært underlagt et frivillig behandlingsopplegg. Han viser til at rettspsykiaterne har gått god for behandlingen, og mener selv opplegget er svært godt.

– Dommen viser jo også til at jeg er under frivillig behandling. Hvis jeg skulle droppe ut og bli ustabil, vil jeg jo kunne bli lagt inn slik loven åpner for, sier advokaten. Han er glad for å slippe tvangsinnleggelse, men understreker at han tar behandlingen alvorlig.

– Jeg er under et strengt regime likevel. Det er ikke så enkelt at jeg bare går fri. I dommen vises det til at det ikke er gjentakelsesfare, sier 51-åringen. Han håper en gang å komme tilbake til sitt virke som advokat.

Han har tatt betenkningstid over ankespørsmålet på grunn av at erstatningsbeløpet er såpass høyt.

Har «varslere»

Retten har lagt vekt på at 51-åringen er inne i et helt annet behandlingsregime enn tidligere, og synes å ha større innsikt i sykdomsbildet.

Faren og en venn av 51-åringen skal fungere som varslere. De skal gi beskjed til behandlerne dersom han igjen viser tegn på mani.

Statsadvokat Bjørn Olav Aspelund sier det var uaktuelt med straff, og at det var hevet over tvil at mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

– Vi la ned krav om overføring til tvunget psykisk helsevern, men det har retten ikke gitt oss medhold i. Det er noe vi stusser litt over. Vi vil se på dommen, og vurdere om dette er noe som skal påankes, sier Aspelund til NTB.