– Over 100 prosent deltakelse i 30 byer i Iran

FOTO: Scanpix
<pDeltakelsen i det iranske presidentvalget er registrert til over 100 prosent i 30 iranske byer, ifølge en iransk nettside. Det er de hittil mest konkrete anklagene om valgfusk.</p

Det er nettsiden Ayandeh som rapporterer om tallene, ifølge den britiske avisen The Guardians internettutgave.

Nettsiden omtales som «sentrumsorientert» og forholdt seg nøytral i valgkampen, ifølge den britiske avisen. Men den rapporterer nå om tall som ikke kan være riktige.

I byen Taft i den sentrale Yazd-provinsen var valgdeltakelsen 141 prosent, skriver nettsiden med henvisning til en ikke navngitt «politisk ekspert». Byen Kouhrang i Chahar Mahaal Bakhtiari-provinsen registrerte angivelig en valgdeltakelse på 132 prosent, mens Chadegan i Isfahan-provinsen skal ha hatt 120 prosent frammøte.

I minst 200 valgkretser over hele landet ble det registrert 95 prosent deltakelse eller høyere, noe som også er høyst tvilsomt.

– Dette betraktes generelt som vitenskapelig umulig fordi det for hver 20 velgere vil være minst én som enten er syk, ute av landet, har dødd eller av andre grunner ikke kan delta, sier den ikke navngitte kilden.

Påstandene er umulige å få verifisert, men de er i samsvar med kommentarer som Irans tidligere innenriksminister Ali Akbar Mohtashamipour har gitt. Tirsdag sa han at 70 prosent av valgkretsene hadde levert inn flere utfylte stemmesedler enn antallet personer med stemmerett i området. (©NTB)