Frykter reformen er i fare

Arbeids- og inkluderingsministe Dag Terje Andersen (Ap) måtte natt til torsdag oppgi regjeringens ønske om ny pensjonsordning for offentlige ansatte. Les mer Lukk

<pTorsdagens forhandlingsresultat mellom staten og arbeidstakerorganisasjonene om pensjon har ført til at flere nå frykter at pensjonsreformen er i fare.</p

At staten ga etter for arbeidstakerne i pensjonsforhandlingene med det resultat at dagens tjenestepensjonsordning blir videreført, er et kraftig skudd for baugen for regjeringens pensjonsreform.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) mener at regjeringen har satt hele pensjonsreformen på spill.

– Som følge av den avtalen som nå er inngått mellom regjeringen og organisasjonene i offentlig sektor, blir i realiteten lite av pensjonsreformen gjennomført i offentlig sektor, mens store deler av reformen er på plass i privat sektor, sier NHOs administrerende direktør Finn Bergesen jr.

Kritisk til forhandlingsmåte

NHO frykter at belastningen faller på ansatte i privat sektor, og at regjeringen går for langt i å skjerme ansatte i offentlig sektor fra de vedtatte endringene i folketrygden.

Bergesen er også sterkt kritisk til hvordan forhandlingene er blitt gjennomført.

– Det faktum at regjeringen gikk for full kraft inn i forhandlingene og satte Riksmeklingsmannen og egen forhandlingsdelegasjon på sidelinjen er prinsipielt uheldig, sier han.

Mens Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener at resultatet er innenfor rammene i pensjonsforliket som partiene inngikk med regjeringen i 2007, sier Frps pensjonspolitiske talsmann Robert Eriksson at pensjonsreformen med dette er død.

– Hele poenget med pensjonsreformen var at pensjonene for alle ansatte i offentlig og privat sektor skulle endres. Når regjeringen har valgt å kjøpe seg ut av en storstreik med å utsette dette kravet overfor offentlig ansatte, er pensjonsreformen i realiteten død, mener Eriksson.

Frp var motstander av pensjonsreformen og vil beholde dagens pensjonssystem.

Et nederlag

Jan Tore Sanner, Høyres finanspolitiske talsmann, mener at resultatet er et nederlag for regjeringen.

– Den hadde ønsket større endringer for å få folk til å stå lenger i arbeid. Det har den ikke klart. Stoltenberg møter seg selv i døra etter at han i 2005 ga etter for kravet fra daværende LO-leder Gerd-Liv Valle om å garantere bruttopensjon, sier Sanner, som er i tvil om ordningen for offentlig ansatte vil være bærekraftig over tid.

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) mener på sin side at enigheten om pensjonsordningen gir staten et godt utgangspunkt for nyrekruttering.

– Pensjonsløsningen innebærer en videreføring av dagens modell med en nødvendig tilpasning til den nye folketrygden. Det gir oss et godt utgangspunkt for å rekruttere og beholde kompetent og dyktig arbeidskraft som vi trenger i det offentlige, mener Røys. (©NTB)