Øker beredskapen etter trusler fra nord

Sørkoreanske soldater speider med kikkert over mot Nord-Korea- Sør-Korea har økt beredskapen etter at Nord-Korea har truet med å angripe landet. Foto: REUTERS/ Ahn Jung-won /SCANPIX Les mer Lukk

<pSørkoreanske og amerikanske styrker har økt beredskapen som følge av truslene fra Nord-Korea. Samtidig begynner Kina å miste tålmodigheten med sine allierte i Pyongyang.</p

Sørkoreanske myndigheter opplyste torsdag at USAs og Sør-Koreas felles styrker har intensivert overvåkingen av Nord-Korea. Flere fly og soldater er mobilisert.

Onsdag kunngjorde Nord-Korea at landet ikke lenger følger våpenhvileavtalen fra 1953, da Koreakrigen sluttet. Regimet i Pyongyang truet også med å gå til militære angrep på nabolandet i sør dersom Sør-Korea blir med i det amerikanskledede samarbeidet for stans i spredning av masseødeleggelsesvåpen (PSI).

Kina lei

Kina har lenge vært Nord-Koreas nærmeste allierte. Men kineserne ønsker å spille en større rolle i internasjonalt diplomati, og da blir det vanskelig for myndighetene i Beijing å ta det isolerte regimet i forsvar, mener analytikere.

Nord-Koreas atomprøvesprengning og trusler om militære angrep på Sør-Korea har opprørt det internasjonale samfunnet og gir Kina mindre spillerom til å støtte Pyongyang.

Det kan igjen få store konsekvenser for Kim Jong-ils regime. Både ved nye FN-sanksjoner og ikke minst ved at Kina kutter betydelig i både hjelpetiltak og handel.

– Kina er unektelig nødt til å støtte en ny FN-resolusjon. Hvis ikke risikerer de full isolasjon, sier Victor Cha, tidligere Asia-direktør i FNs sikkerhetsråd.

Kina er ett av de faste medlemmene av Sikkerhetsrådet og har vetorett, og kan dermed i teorien blokkere ethvert forslag til nye sanksjoner mot Nord-Korea.

Mislykkede samtaler

Samtidig er Kina vert for sekslandssamtalene om nedrustning i Nord-Korea. Disse samtalene har imidlertid ikke lyktes i særlig grad, noe som også fører til at Kinas innflytelse over Nord-Korea svekkes.

Dekan Jia Qingguo ved institutt for internasjonale studier ved universitetet i Beijing mener at dersom Nord-Korea nekter å vende tilbake til disse samtalene, kan Kina bestemme seg for å gå inn for enda flere FN-sanksjoner mot regimet i Pyongyang.

Kina har alltid støttet et «forsiktig diplomati» overfor Nord-Korea, og har vært skeptisk til alle tiltak som kan velte regimet og dermed sende millioner av nordkoreanere på flukt over grensen til Kina.

Utålmodig

Med denne strategien har hittil vist seg ikke å virke. Siden nedrustningssamtalene startet for seks år siden, har Nord-Korea gjennomført to atomprøvesprengninger, skutt opp en rekke raketter og truet med å angripe Sør-Korea. Nå begynner Kinas tålmodighet å briste.

– Kina har ingen grunn til å fortsette sin gamle linje overfor bråkmakerne i Nord-Korea,. Det er på tide at Kina lærer Nord-Korea en lekse, sier Sun Zhe, ekspert på kinesisk-amerikanske forbindelser ved Tsinghua-universitetet i Beijing, til avisa Global Times.

Russland

Også i Russland begynner tålmodigheten med Nord-Korea å ta slutt. En talsmann for det russiske forsvarsdepartementet sier at Russland ikke vil motsette seg en eventuell ny resolusjon fra Sikkerhetsrådet mot Nord-Korea.

Samtidig vil ikke Russland gå inn for sanksjoner og advarer mot å isolere Nord-Korea ytterligere. Det eneste fornuftige å gjøre, er å ta opp igjen de såkalte sekslandssamtalene, som nå er stanset, sier talsmann Andreij Nesterenko. (©NTB)