Sikkerhetsrådet fordømmer Nord-Korea

Nord-Koreas atomprøvesprengning har høstet massiv internasjonal fordømmelse og utløst hissige protester i nabolandet Sør-Korea. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

<pMen Pyongyang svarer med nye trusler.</p

New York (NTB-AP-Reuters): FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengning og varsler nye straffetiltak. Det lukkede kommunistregimet svarer med nye trusler.

– Medlemslandene i Sikkerhetsrådet fordømmer atomprøvesprengningen, som var et klart brudd på resolusjon 1718, het det i en uttalelse fra rådet.

Resolusjon 1718 ble vedtatt etter at Nord-Korea gjennomførte sin første atomprøvesprengning i oktober 2006.

– Sikkerhetsrådets medlemmer begynner straks arbeidet med en ny resolusjon, het det videre etter mandagens møte.

Varsler prøveskyting

Nord-Korea lar seg ikke skremme og vil i løpet av det nærmeste døgnet trolig svare på kritikken ved å prøveskyte en kortdistanserakett over Gulehavet, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

– Nord-Korea har innført en forbudssone for alle fartøy i Gulehavet utenfor Jungsan i Sør-Pyongan-provinsen. De kommer trolig til å avfyre en kortdistanserakett i morgen, opplyser en regjeringskilde i Seoul til Yonhap.

Jungsan ligger rundt 40 km vest for Nord-Koreas hovedstad Pyongyang og raketten som skal prøveskytes er trolig basert på kinesisk teknologi og har en rekkevidde på 160 kilometer.

USA-kritikk

Nord-Korea har gjennomført en rekke prøveskytinger av kortdistanseraketter de siste årene, både over Gulehavet og Japanhavet.

Prøveskytingene har ofte funnet sted i forbindelse med at det rettes internasjonal kritikk mot regimet i den lukkede kommuniststaten.

Den internasjonale kritikken etter mandagens atomprøvesprengning har vært massiv, og USA har gjort det helt klart at nordkoreanerne nå kan vente seg straffereaksjoner.

– USA mener at dette var et alvorlig brudd på folkeretten og en trussel mot freden og sikkerheten i regionen og internasjonalt, sa landets FN-ambassadør Susan Rice mandag.

– USA vil derfor arbeide for en krass resolusjon med sterke tiltak, sa hun etter møtet i Sikkerhetsrådet.

Klare til kamp

Også dette var Nord-Korea raske med å svare på, i form av en melding som ble sendt ut av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

– Det framstår som klart at USAs fiendtlige innstilling til Nord-Korea ikke har endret seg under den nye administrasjonen, lød karakteristikken av president Barack Obama.

– Vår hær og vårt folk er klare til kamp, selv mot et hensynsløst forsøk på forkjøpsangrep fra USAs side, het det videre. (©NTB)