– Taliban-minister bak terrormiljø i Oslo

PST mener mannen på sine reiser i Pakistan pleier tett kontakt med terrormiljøer. Her PST-sjef Jørn Holme. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pFlere av de 25 unge mennene som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har aksjonert mot, skal ha hatt jevnlig kontakt i en moské på Grønland i Oslo.</p

Oslo (NTB): Der skal de ha fått ideologisk opplæring av en 49 år gammel voldsdømt tidligere Taliban-minister, skriver VG.

49-åringen var helseminister i Taliban-regimet i Afghanistan mellom 1996 og 2001. Fra 2001 har eksministeren bodd i en by på Østlandet. Ifølge VG har mannen levd på trygd og har samtidig fungert som ubetalt imam i menigheten i Oslo.

Norske myndigheter skal den siste tiden ha jobbet for å få kastet manne ut av Norge. En av årsakene er at han er dømt for vold mot en mindreårig datter. Da han oppdaget at hans 14 år gamle datter fikk e-post fra en indisk gutt slo han henne samtidig som han sverget på Koranen.

Ifølge dommene fra tingretten 8. mai i fjor og Borgarting lagmannsrett 16. september i fjor slo mannen datteren gjentatte ganger i ansiktet med flat hånd. Deretter skal han ha slått henne med en ledning mens hun lå på gulvet, slik at hun fikk blåmerker over hele kroppen og hadde vansker med å gå. I tingretten ble mannen dømt til fem måneders fengsel, men i ankesaken ble straffen satt ned til fire måneder. Straffen var ikke sonet i vinter, da mannen var på reise i Peshawar-distriktet i Pakistan.

PST mener mannen på sine reiser i Pakistan pleier tett kontakt med terrormiljøer. Flere av de moskétilknyttede mennene skal også ha vært i Pakistan på møter med terrormiljøet 49-åringen er knyttet til.

Den tidligere Taliban-ministeren kom il Norge som kvoteflyktning etter Talibans fall. (©NTB)