Tjostolv Moland (28) er kommet fram

Tjostolv Moland er kommet fram til militærforlegningen i Kisangani, og norske myndigheter er nå i møte med ham. Han skal nå avhøres av lokale myndigheter. Bildet viser Molands 27-årige reisefelle, som ble pågrepet tidligere i uka. Foto: Thomas Hubert Les mer Lukk

<pDrapssiktet 28-åring framme ved fengselet i Kisangani. Tilstanden er fremdeles uviss.</p

UD bekrefter overfor ABC Nyheter at den drapssiktede 28-åringen Tjostolv Moland nå er kommet fram til militærforlegningen som blir brukt som fengsel i den kongolesiske byen Kisangani.

- Den norske representanten er på vei til å ha møter med ham nå, sier pressevakt Christian Hansson i UD til ABC Nyheter.

Fangetransporten har tatt flere dager, og tilstanden for 28-åringen har lenge vært uviss, etter at kjøretøyet som fraktet ham skal ha brutt sammen. Norske myndigheter ble underrettet om at Moland hadde kommet fram i dag tidlig, men har så langt ikke fått mer informasjon.

- Tilstanden hans er ikke kjent, og vi har ikke fått snakke med ham før nå, sier Hanson.

- Hatsk

Stemningen i området skal være svært hatsk, skriver Dagbladet.

– Folk er rasende på de to nordmennene. Stemningen er svært hatsk. Det kan eksplodere, sier en kongolesisk mann tilknyttet en bistandsorganisasjon i det østlige Kongo til avisen.

Han tviler på at sikkerheten i fengselet er tilstrekkelig.

– De er nok ikke trygge selv om de sitter i militært fengsel. Det er mange som har lyst til å angripe fengslet for å lynsje nordmennene, sier han.

Han tror at situasjonen er særlig ille fordi sjåføren ble dumpet etter at han ble drept, noe som har overbevist mange i Kongo om at nordmennene er drapsmenn.

– Det at de er hvite og fremstilles som leiesoldater spiller også inn, sier mannen.

Frykter hevnaksjoner

Norske misjonærer i Kisangani er også nervøse for hva som kan skje, skriver NTB.

– Det snakkes om hevnaksjoner mot militærfengselet der nordmennene sitter. Situasjonen er så anspent at vi norske holder en meget lav profil. Dette er jo et område som Utenriksdepartementet i utgangspunktet fraråder nordmenn å være i, sier en misjonær.

Norske myndigheter hadde torsdag fortsatt ikke fått informasjon om hva de to nordmennene i Kongo er siktet for. De to sier ransmenn sto bak drapet, og nekter skyld.

Får hjelp av lokale myndigheter

UD har de siste dagene vært bekymret for den hatske stemningen mot nordmennene i området. De hadde i går et møte med den lokale viseguvernøren.

- Vi er bekymret for stemningen mot nordmenn i Kisangani, og ambassadesekretæren tok dette opp med viseguvernøren i går. Under møtet ble også viktigheten ble også av at nordmennene får god behandling understreket. Møtet var positivt og konstruktivt, og viseguvernøren vil gjøre det han kan for å roe stemningen i området, sier UDs pressevakt til ABC Nyheter.

Likevel er UD bekymret for nordmennene i området.

- Vi har over lengre tid hatt et reiseråd mot å oppholde seg i nordlige og østlige Kongo, dette er et ustabilt område, noe den siste tidenes utvikling også understreker, sier han.