Verden frykter svineinfluensa

MUNNBIND: Turister har på seg munnbind mens de blir guidet rundt i sentrum av Mexico by. Både i Storbritannia og New Zealand har alarmen gått etter at personer er kommet hjem fra Mexico med influensalignende symptomer. Foto: Reuters/Eliana Aponte/Scanpix. Les mer Lukk

<pI Storbritannia og New Zealand er personer ført til sykehus og isolert etter at de er kommet hjem fra Mexico med influensalignende symptomer. Frykten er stor for at svineinfluensaen skal spre seg.</p

Verdens helseorganisasjon (WHO) har bedt alle land om å overvåke sykdommen og rapportere om eventuelle sykdomstilfeller. Til nå har viruset trolig kostet over 80 mennesker livet i Mexico, mens 1.300 personer kan være smittet, ifølge landets myndigheter.

Også i USA er drøyt ti personer smittet, blant annet i Kansas og California, men sykdommen har så langt ikke ført til dødsfall i USA.

Skoler stengt

Som følge av sykdomsutbruddet vil alle skoler bli stengt i Mexico by og området rundt hovedstaden, og i delstaten San Luis Potosi. Skolene vil holde stengt fram til 6. mai. Utbruddet kan komme til å ramme Mexicos økonomi hardt, ikke minst fordi mange turister trolig vil holde seg unna.

Helseminister Jose Angel Cordova sier 82 mennesker sannsynligvis har dødd som følge av sykdommen. Så langt er det bekreftet at 20 av dødsfallene skyldes svineinfluensa.

Pandemi?

Verdens helseorganisasjon (WHO) mener influensautbruddet har ført til en helsekrise som bør vekke internasjonal bekymring. Organisasjonen frykter at viruset H1N1 i verste fall kan forårsake en pandemi – en epidemi som rammer over hele verden.

En ansatt i British Airways ble lørdag innlagt på sykehus i London med influensasymptomer kort etter ankomst fra Mexico. Mannen jobbet i kabinen i et fly som landet på Heathrow.

Britiske helsemyndigheter understreker at det så langt ikke er bekreftet noen tilfeller av svineinfluensa i Europa, og at behandlingen av mannen ser ut til å gå bra.

I New Zealand er dessuten en gruppe skoleelever satt i karantene etter at de kom hjem fra Mexico med influensalignende symptomer.

Tre lærere og 22 elever har vært med på den tre uker lange turen til Mexico. (©NTB)