Gates kritiserer rederier som betaler løsepenger

Robert Gates mener vi ville stått sterkere i kampen mot piratene om rederiene ikke betalte løsepenger. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / Scanpix. Les mer Lukk

<pRederier som betaler løsepenger til somaliske sjørøvere, gjør kampen mot piratvirksomheten vanskeligere, sier USAs forsvarsminister Robert Gates. </p

Newport (NTB-AFP): Blant rederiene som angivelig har punget ut for å få frigitt skip som var kapret i Somalia, er Salhus Shipping.

Ifølge somaliske kilder betalte det norske rederiet nylig 16 millioner kroner i løsepenger til pirater for å få frigitt skipet Bow Asir, den norske kapteinen og det øvrige mannskapet på 26.

– Om rederiene ikke betalte løsepenger, ville vi helt klart stått sterkere i kampen mot piratene, sier Robert Gates.

Attraktiv karriere

Under en tale ved US Naval War College på Rhode island fredag, gikk den amerikanske forsvarsministeren hardt ut mot rederienes betalingsvilje.

Gates viste til den store fattigdommen i Somalia og konstaterte at piratvirksomhet framstår som en svært attraktiv karrierevei for unge somaliske menn uten framtidsutsikter.

USA varslet nylig kamp mot de somaliske sjørøverne, som ifølge FN trolig innkasserte over 800 millioner kroner i løsepenger i fjor.

Bistand

Gates varsler økt bistand til Somalia, som i flere årtier har vært preget av krig og anarki. Han medgir samtidig at det vil bli svært vanskelig å stanse piratvirksomheten utenfor Afrikas Horn med militærmakt.

– Det kommer til å bli svært vanskelig om vi ikke gjør noe for å opprette en eller annen form for stabilitet på land og gir disse menneskene muligheter, sier Gates.

– Vi kan fengsle mange av dem og vi kan drepe mange, men andre vil komme til, konstaterer den amerikanske forsvarssjefen.

Somaliske sjørøvere holder nå 17 skip og over 250 sjøfolk som gisler, og har trappet opp virksomheten kraftig de siste ukene. (©NTB)