Enslig Mumbai-angriper på tiltalebenken

179 personer ble drept og minst 300 såret da ti bevæpnede menn blant annet angrep to ærverdige hoteller i Mumbai 26. november. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pMohammed Ajmal Amir Iman var den eneste av Mumbai-angriperne som overlevde. Onsdag står han alene på tiltalebenken i en rettssak som trolig vil vare i et halvt år.</p

Mohammed Ajmal Amir Iman står alene på tiltalebenken i en rettssak som trolig vil vare i et halvt år.

Den 21 år gamle pakistanske statsborgeren står tiltalt for en rekke forbrytelser, blant annet krig mot India, drap, drapsforsøk og kidnapping.
Mohammed Ajmal Amir Iman, også kjent som Kasab, risikerer dødsstraff om han blir kjent skyldig.
179 personer ble drept og minst 300 såret da ti bevæpnede menn blant annet angrep to ærverdige hoteller i Mumbai 26. november. Angriperne ble ikke stanset før to dager senere.
Ni av dem ble drept, mens Iman ble pågrepet i live.

Peker på Pakistan

Ifølge tiltalen var Iman, hans ni medsammensvorne og 35 andre medhjelpere, en del av en «avskyelig kriminell konspirasjon» mot innbyggerne i Mumbai og India.
India hevder at Iman og de ni andre var medlemmer av den pakistanske gruppen Lashkar-e-Taiba, en islamistisk organisasjon India regner som terrorister.
– Hensikten var å destabilisere India, gå til krig mot landet, terrorisere innbyggerne, påføre økonomisk tap og statuere et avskrekkende eksempel overfor andre land, heter det i tiltalen.
To indere står tiltalt for å ha gitt de ti angriperne logistisk bistand.
India har beskyldt pakistansk etterretning for å ha spilt en rolle i angrepet ved å ha bistått Lashkar-e-Taiba, og hevder å kunne bevise dette.

Vil vare et halvt år

Rettssalen er spesielt sikret i forbindelse med rettssaken, som trolig vil vare i et halvt år. Så mange som 2.000 personer skal vitne i saken.
Det skal angivelig ha blitt bygget en bombesikker tunnel fra Imans celle til rettslokalene etter at han mottok drapstrusler.
Det er ingen jury i saken, kun en enkelt dommer, på grunn av sikkerhetsrisikoen.
Sikkerhetsoppbudet er spesielt stort rundt Imans offentlig oppnevnte forsvarer, Anjali Waghmare, som er blitt fordømt og angrepet av hinduistiske nasjonalister etter at han tok saken. (©NTB)