Pirater truer med å kjempe tilbake

Kaptein Richard Phillips er fanget av somaliske pirater for tredje dag på rad. Han er den første amerikaneren piratene har greid å ta som gissel. (Foto: Reuters / SCANPIX) Les mer Lukk

<pDe somaliske piratene som holder en amerikansk kaptein som gissel i en livbåt i Indiahavet, sier de vil kjempe tilbake hvis de blir angrepet.</p

Like ved den drivende livbåten ligger et amerikansk marinefartøy og følger med på utviklingen. Også forhandlingseksperter fra FBI er i området i et forsøk på å komme fram til en løsning med piratene.

– Vi er trygge, og vi er ikke redde for amerikanerne. Vi vil forsvare oss hvis vi blir angrepet, sier en av piratene på satellittelefon til nyhetsbyrået Reuters fredag.

Det er fire pirater om bord i båten der amerikaneren Richard Phillips holdes fanget. Han ble kidnappet idet pirater forsøkte å angripe lastebåten Maersk Alabama onsdag. Mannskapet på båten greide å drive piratene tilbake, men de fikk med seg kapteinen.

Dramaet utspiller seg midt i Indiahavet, flere hundre kilometer fra Somalias kyst. Livbåten driver rundt i sjøen etter å ha gått tom for drivstoff.

En ekspert i området tror at kapteinen kommer til å bli frigitt i løpet av fredag eller lørdag, trolig i bytte mot løsepenger og fri passasje hjem til Somalia.

Andre pirater har til nå ikke forsøkt å hjelpe sine landsmenn. Trolig er de redde for å bli angrepet av den amerikanske marinen. (©NTB)

Fakta:

  • Om lag 270 sjøfolk holdes for tiden som gisler av somaliske pirater.
  • 18 skip holdes fanget ved kysten av Somalia, blant dem det norskeide Bow Asir.
  • I 2008 ble 42 skip kapret utenfor Somalia. Sjørøverne sikret seg nærmere 831 millioner norske kroner i løsepenger, ifølge FN.
  • EU, Japan, USA, Kina og Russland har alle sendt marinefartøyer til området. Norge har besluttet å sende en fregatt.
  • Piratvirksomheten langs Somalias lange, ukontrollerte kyst har pågått i mange år. Til å begynne med var målet å skremme utenlandske fiskebåter fra å utarme Somalias maritime ressurser. Etter hvert har piratvirksomheten vokst til en stor og svært godt organisert industri.