Siv Jensen opprørt over Hitler-sammenligning

Siv Jensen kaller Per Kristian Foss sin sammenligning med Hitler  uhyrlig. Bildet er fra et tidligere folkemøte i Bodø. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pHøyres Per-Kristian Foss sammenligner Siv Jensens angrep på islam med angrepene på jødene i mellomkrigstiden. Frp-formannen kaller sammenligningen uhyrlig.</p

– Det har visse likhetstrekk med mellomkrigstidens frykt for andre minoriteter, i dette tilfellet jøder, sier Per-Kristian Foss til NRK.

Siv Jensen på sin side sier til NRK at hun er veldig lei seg for at Per-Kristian Foss kommer med «ganske uhyrlige påstander og sammenligninger med Hitler».

– En uhyrlig påstand å trekke sammenligning til angrepene på jødene i mellomkrigstiden. Det bidrar heller ikke til en konstruktiv debatt om det som er problemet, sier Siv Jensen.

– Må passe oss

Det er Jensens tale til Frps landsstyre lørdag, som har vakt skarpe reaksjoner. Foss har følgende forklaring til hvorfor han trekker parallellen til jødeangrepene i mellomkrigstiden:

– Fordi jeg vet at Siv har samme syn som meg når det gjelder forfølgelse av jødene. Det var en uhyrlighet i historien, og vi må passe oss slik at vi ikke appellerer til tilsvarende holdninger overfor andre minoriteter.

Foss sier det ikke er sant at det drives noen islamisering av det norske samfunn, slik Frp-formannen sa i sin tale. Og selv om det finnes motsetninger, løser ikke Jensen problemet på denne måten, mener den rutinerte Høyre-politikeren.

– Vi løser ikke de problemene ved å skape ytterligere frykt, vi må bygge bru basert på det norske samfunns verdier, sier Foss.

Slakter rapport

Rapporten som Siv Jensen viste til under sin tale til landsstyret lørdag er laget av den svenske forsvarshøyskolen. I den omstridte rapporten blir bydelen Rosengård i Malmö trukket fram som et sted der islamske ekstremister får herje fritt. Jensen advarte i sin tale mot snikislamisering og «gettoisering» her hjemme.

Men rapporten slaktes av forskermiljøet i Sverige, sier professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Uppsala, Mattias Gardell.

Gardell mener rapporten er laget på bestilling av regjeringen og beskriver den rett ut som useriøs.

Ler av den

– I rapporten brukes dramatiske formuleringer om at dette er et skrekksamfunn. Problemet er at vi ikke får et riktig bilde av hvordan samfunnet ser ut. Når en politiker bruker rapporten, viser det at hun er useriøs, sier Gardell til Dagbladet.

Han er ikke overrasket over at Frp trekker fram skrekkeksempler, men synes det er beklagelig at en rapport som ikke holder vitenskapelig nivå, brukes slik.

– I forskermiljøet ler vi av den. Den inneholder ingenting som har noe med vitenskapelig dokumentasjon å gjøre, sier Gardell. (©NTB)