Millehaugen siktet for drap på gjengleder

En person ble mandag funnet død i en utbrent bil i Oslo. Drapsdømte Stig Millehaugen er siktet for drapet. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pPolitiet har pågrepet og siktet drapsdømte Stig Millehaugen (39) for forsettlig drap på en 28-årig lederskikkelse i den kriminelle gjengen Young Guns i Oslo mandag kveld.</p

Stig Millehaugen  
* Født 8. mai 1969
* I februar 1992 ble Millehaugen dømt til seks års fengsel for væpnet ran av Klemetsrud postkontor i desember 1990 og ranet av Sparebanken Nors filial på Oppsal i Oslo i februar i 1991.
* I juli 1992 rømte han fra Berg kretsfengsel. I august samme år ranet han Svartskog postkontor, og senere Nesbru postkontor, hvor det ble tatt gisler.
* I desember 1992, mens han satt i varetekt i Sarpsborg, fikk han smuglet inn en pistol i fengselet. Han skjøt og drepte en fengselsbetjent, og tvang en annen til å kjøre seg til Oslo. Dagen etter meldte han seg for politiet.
* I august 1993 ble Millehaugen dømt til 17 års fengsel for å ha drept fengselsbetjent Jon Arild Martinsen og for de to ranene på Svartskog og Nesbru.
* I oktober 2000 stakk Millehaugen av under permisjon og rømte med kjæresten sin. Åtte måneder senere, juni i 2001, ble han tatt. Det var den lengste perioden Millehaugen har vært på frifot siden 1988.
* I 2003 ble Millehaugen dømt til ett års fengsel for våpenbesittelse under perioden på rømmen. I samme sak ble han frikjent for ranet av daværende Kreditkassens filial i Bogstadveien i Oslo.
* På grunn av rømningsfrykt sonet Millehaugen lenge alene på avdeling A i Ringerike fengsel, den sikreste fengselsavdelingen i landet. (©NTB)

Young Guns er en av tre gjenger med utspring i det norsk-pakistanske miljøet i hovedstaden.

Den første meldingen om hendelsen på Haugerud ble ringt inn til politiet i 18.30-tiden mandag kveld. Meldingen gikk ut på at en person var skutt i en bil i Haugerudveien. Like etter ble det meldt om en bilbrann samme sted. Store politistyrker ble sendt til stedet, og inni bilvraket fant de levninger av en mann. Snaut tre timer senere ble den antatte gjerningsmannen pågrepet i en leilighet på Sandaker i Oslo. Politiet bekrefter at mannen ble pågrepet på et frigangshjem, disponert av kriminalomsorgen.

Les også: Mann pågrepet og siktet for drap i Oslo

Mann funnet død i utbrent bil i Oslo

NTB får bekreftet fra flere kilder at det er 39 år gamle Stig Millehaugen som er pågrepet og siktet i saken. Millehaugen har tilbrakt det meste av sitt voksne liv i fengsel og var nå i ferd med å avslutte soningen av den siste fengselsstraffen, 17 år for drap på en fengselsbetjent og en seks år lang ransdom.

Rasool

Ifølge Dagsavisen har den drepte 28-åringen i flere år ligget i dyp konflikt med flere fraksjoner i A- og B-gjengen.

I mars 2007 ble eldstebror i Rasool-familien i B-gjengen skutt og alvorlig skadet. Hans venn ble skutt i munnen og overlevde så vidt. 28-åringen som nå er drept har i gjengmiljøet lenge versert som den reelle oppdragsgiveren for dette angrepet mot Rasool-familien, skriver Dagsavisen.

En person ble mandag funnet død i en utbrent bil i Haugerudveien i Oslo. Foto: Scanpix

Hele Rasool-familien på 12 har de siste tre månedene sittet tiltalt i politiets storstilte Nemesis-aksjon i Oslo tingrett – en helerisak som strekker seg over åtte år – og hvor politiet mener at rundt 13 milioner kroner av familiens forbruk stammer fra kriminell virksomhet.

– Full krig

Young Guns skal ha erklært krig mot den rivaliserende gjengen etter mandagens drap.

– Young Guns erklærer full krig. Det blir tann for tann, øye for øye. Det er ikke vi som har startet dette. I kveld ble en av våre familiemedlemmer drept, og fraksjonen skal bli borte. B-gjengen skal utslettes, fortalte de til VG Nett.

Også politiet skal kjenne til at temperaturen er i ferd med å stige i gjengmiljøet, men ønsket ikke å si noe mandag kveld om Oslo-politiets gjengprosjekt holder et ekstra våkent øye med miljøet etter drapet.

– Det kan jeg ikke si noe om. Vi har egne folk som jobber i de miljøene, sier Braseth.

Ville drepe begge

Den drepte var sammen med en venn da han ble skutt og drept. Ansatte på Esso-stasjonen på Haugerud forteller at en ung mann kom løpende inn på bensinstasjonen tidlig mandag kveld og ville gjemme seg på bakrommet. Mannen var veldig redd og ropte til betjeningen at de måtte ringe politiet fordi noen ville drepe ham.

De ansatte låste bensinstasjonen og noen ungdommer på stedet hjalp mannen med å ringe til politiet.

– Mannen var livredd og sa at han hadde sett kompisen bli skutt og drept i en bil i Haugerudveien, sier en av ungdommene som var på bensinstasjonen til NTB.

Mannen, som ifølge Aftenposten også skulle drepes, ble tatt hånd om av sivilt politi. Han ble i fjor dømt blant annet for drapsforsøk på et medlem av B- gjengen.

Oslo-politiet opplyser sent mandag kveld at de vil arrgangere en pressekonferanse om drapet tirsdag. (©NTB)