Her må Bush dukke for sko

USAs president George W. Bush klarte så vidt å dukke unna da en irakisk journalist kastet skoene sine mot ham under en pressekonferanse i Bagdad søndag. Foto: REUTERS / SCANPIX. Les mer Lukk

<pUSAs president George W. Bush måtte tenke fort da han møtte pressen i Bagdad. Med ett kom en sko susende mot ham.</p

Bagdad (NTB-AFP): Den irakiske journalisten Muntazer al-Zaidi klarte ikke å holde seg i tøylene da Bush og Iraks statsminister Nuri al-Maliki holdt en felles pressekonferanse i Bagdad søndag. Bush var i landet for å ta farvel, og farvel skulle han jommen få.

Journalisten tok av seg skoen og kylte den mot Bush.

- Her er avskjedskysset, din hund! ropte han.

Bush klarte så vidt å dukke før skoen hvinte forbi. Så kom nok en sko flygende, og Bush måtte dukke på nytt.

Journalisten, som er ansatt i fjernsynskanalen Al-Baghdadia, ble båret ut av rommet av sikkerhetsfolkene på stedet. Hva som vil skje med ham videre, er foreløpig ikke avklart.

- Irak-krigen var nødvendig

Krigen i Irak har vært vanskelig, men nødvendig, sa USAs president George W. Bush under søndagens besøk i Bagdad.

Bush benyttet anledningen til å forsvare sin beslutning om å invadere landet, en invasjon som hittil har kostet 4.209 amerikanske soldater livet.

- Det har ikke vært noen enkel jobb, men det har vært nødvendig for sikkerheten i USA, for håpet i Irak og for verdensfreden, sa Bush da han møtte Iraks president Jalal Talabani.

Avtale

Bush ble ønsket velkommen av Talabani i presidentpalasset i Bagdad søndag ettermiddag. Under velkomstseremonien understreket Talabani at Irak i dag har «demokrati, menneskerettigheter og rikdom».

- Bush er en stor venn av det irakiske folket, han har hjulpet oss i frigjøringen av landet vårt, sa Talabani om sin amerikanske kollega. Senere møtte Bush Iraks statsminister Nuri al-Maliki for å undertegne en avtale som nylig ble inngått mellom de to landene.

Avtalen slår fast at USA skal trekke sine styrker ut av Irak senest i 2011. Ifølge Bush vil avtalen forhåpentligvis gjøre det lettere for irakerne å forstå «hvilken velsignelse det er med et fritt samfunn».

Fiasko?

Siden i fjor er volden gått markant ned i Irak, men det er fortsatt 150.000 amerikanske soldater i landet, og krigen har hittil kostet skattebetalerne i USA i alt 4.000 milliarder kroner, melder nyhetsbyrået AP.

Samtidig viser en intern granskningsrapport fra USA at gjenoppbyggingen i landet i stor grad har vært en fiasko, skriver The New York Times.

Rapporten konkluderer ifølge avisa med at USA ikke har satt opp det apparatet som er nødvendig for å lykkes med gjenoppbyggingen.

Bestrebelsene for å få til gjenoppbygging i Irak er ødelagt av indre strid i byråkratiet, vold og mangel på helt grunnleggende kunnskap om det irakiske samfunnet, og USA har ikke lyktes med stort mer enn å reparere det som ble ødelagt under invasjonen, heter det i rapporten.

Det er republikaneren Stuart Bowen, en jurist som er generalinspektør for gjenoppbyggingen i Irak, som har ledet granskingen.

Rapporten bygger på om lag 500 intervjuer og 600 revisjoner, inspeksjoner og granskinger. (©NTB)