Bangkok-demonstranter: -Vi er ikke redde

Foto: Scanpix
<pDemonstrantene i Bangkok lar seg ikke skremme av statsministerens trusler om å sette hardt mot hardt. – Vi er rede, understreker de.</p

Thailands statsminister Somchai Wongsawat opplyste fredag morgen at myndighetene var i ferd med å legge til rette for samtaler med demonstrantene.

– Vi ønsker ikke å gjøre noe som fører til vold og blodsutgytelser, så nå er forhandlinger på vei, sa han.

– Jeg har instruert mine tjenestemenn om å gjennomføre dette i tråd med planen, sa Somchai.

Statsministeren endret dermed taktikk fra torsdag, da han ba politiet om å aksjonere.

– Vi er ikke redde. Vi vil kjempe til døden. Vi vil ikke gi oss, og vi er rede, sa aksjonsleder Somsak Kosaisuk til en stor gruppe demonstranter på Don Mueang-flyplassen fredag.

– Dersom de slår hardt ned på oss, vil vi komme tilbake med flere demonstranter.

Flere tusen demonstranter har tatt kontroll over og stengt både Don Mueang og den internasjonale flyplassen i Bangkok, og dermed lammet flytrafikken til og fra den thailandske hovedstaden.

Unntakstilstand

Statsminister Somchai Wongsawat innførte torsdag unntakstilstand og et forbud mot folkeansamlinger på begge flyplassene og ga dermed politiet vide fullmakter til å gå til aksjon.

– Jeg må gjøre noe for å gjenopprette ro og orden, sa Somchai i en TV-sendt tale torsdag kveld.

Han ga samtidig uttrykk for at marinen og luftvåpenet vil bistå politiet, men var mer vag med tanke på hærens rolle. Det går flere rykter i Thailand om at hæren er i ferd med å forberede et kupp, selv om hærsjefen har uttalt at det ikke er aktuelt å bruke militærmakt.

Spent

Stemningen er spent, og demonstrantene har forberedt seg på sammenstøt ved å sette opp piggtrådgjerder rundt den internasjonale flyplassen og forsterke veisperringene sine.

– Vi kommer ikke til å fjerne oss. Vi vil bruke menneskelige skjold mot politiet dersom de prøver å spre oss, sier Suriyasai Katasila, en av demonstrasjonens ledere.

Politiet sier på sin side at de ønsker å forhandle med demonstrantene og at de frykter en blodig utgang på kaoset som har preget Bangkok den siste tiden.

Ikkevold

En talsperson for thailandske myndigheter understreker samtidig at politiet har fått ordre om å få demonstrantene bort fra flyplassene så fort som mulig, men på en fredelig måte.

– Dersom de nekter å dra, må politiet gjøre det som er nødvendig for å få flyplassene åpnet, på bakgrunn av ikkevold, sier talsperson Nattawut Sai-Kau til AP.

Opposisjonsbevegelsen Folket allianse for demokrati (PAD) har sverget på å fortsette med demonstrasjonene og aksjonene sine til statsministeren trekker seg, noe statsministeren nekter å gjøre. (©NTB)


Oppdaterte Nyheter fra Asia finner du på Startsiden