Bush tar farvel med toppolitikken

USAs president George W. Bush har deltatt på sitt siste internasjonale toppmøte før han går av den 20. januar 2009. Under toppmøtet var han i samtaler med Russlands president Dmitrij Medvedev. Foto: Kevin Lamarque REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

<pUSAs president George W. Bush har deltatt på sitt siste internasjonale toppmøte.</p

Lima (NTB-Reuters-AP): Samarbeidsorganisasjonen for Asia og Stillehavsregionen (APEC) var denne helgen samlet til toppmøte i Lima i Peru. Bush benyttet anledningen til å takke for seg i den internasjonale politiske eliten.

- Jeg har prioritert APEC. Min første reise til utlandet etter den 11. september 2001 var til APECs toppmøte i Shanghai. Min første reise til utlandet etter gjenvalget i 2004 var til APECs toppmøte i Chile. Og nå som jeg nærmer meg min avgang, er min siste tur som president til APEC her i Lima, sa Bush.

Under toppmøtet holdt Bush møter med flere statsledere, og han kommenterte ved flere anledninger at dette er siste gang han møter statslederne ansikt til ansikt som president.

- I tilfelle vi ikke ser deg igjen før den 20. januar, vil Laureen og jeg gi Laura og deg våre beste ønsker, sa Canadas statsminister Stephen Harper til Bush.

- Før jeg går av med tvungen pensjon, la Bush til.

I noen henseender er det kanskje med en viss lettelse Bush gir roret til Barack Obama den 20. januar.

Journalister i Lima bet seg merke i at stemningen var noe anspent etter Bushs møte med Russlands president Dmitrij Medvedev.

- Vi har hatt våre overenskomster, og vi har hatt våre uoverenskomster, men når vi er uenige, er vi i stand til å være uenige på en måte som viser ærbødighet mot våre to nasjoner, sa Bush. (©NTB)