Krever 8 mill i erstatning for krigsforbrytelser

Forvarerene til den krigsforbrytertiltalte bosnieren, Heidi Bache- Wiig og Brynjulf Risnes i retten. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Les mer Lukk

<pFornærmede i krigsforbrytersaken i Oslo tingrett vil legge fram et erstatningskrav på til sammen om lag 8 millioner kroner.</p

Oslo (NTB-Arnt Folgerø): Dette får NTB opplyst av advokat Heidi Bache-Wiig, den ene av to forsvarere til den 42 år gamle norsk-bosnieren som er tiltalt i saken.

Det er 11 av de fornærmede serberne i saken som står bak kravet, og alle de 11 er med som fornærmede i tiltalen mot 42-åringen.

Ifølge saksdokumentene om erstatning som Bache-Wiig sitter på, kommer det største kravet fra ei 52 år gammel kvinne.

I sin vitneforklaring i Oslo tingrett sa kvinnen at hun under oppholdet i fangeleiren Dretelj i Bosnia-Hercegovina i 1992 ble voldtatt mer enn 30 ganger av fangevoktere. Hun skal også være den av fangene som hadde lengst opphold i leiren.

Regress

Ifølge Bache-Wiig krever denne kvinnen 300.00 kroner i oppreisning og 2,3 millioner kroner i erstatning. Bistandsadvokat for de fornærmede i saken, advokat Eva Frivold, bekrefter at det er 11 personer som står bak erstatningssøksmålet.

Hun bekrefter også at erstatningskravet vil bli rettet mot den norske stat med regress mot den tiltalte 42-åringen.

Etter det NTB kjenner til, fremmes erstatningskravet med regress fordi man regner med at tiltalte ikke ville kunne betale millionbeløpet dersom han finnes skyldig og dømmes.

Bistandsadvokat Frivold bekrefter at kravet fremmes på denne måten selv om det ikke er lovhjemmel for det.

Ingen folkerettsavtale

Den ene av de to aktorene i krigsforbrytersaken, statsadvokat Pål K. Lønseth, sier at Norge som stat ikke er erstatningspliktig i denne saken. Han kjenner heller ikke noen internasjonale bestemmelser som gjør at den norske stat har en slik erstatningsplikt.

- Det er helt åpenbart at det ikke finnes noen folkerettslige avtaler om dette som Norge er bundet av. Erstatningskravet må derfor fremmes mot tiltalte personlig, sier Lønseth til NTB.

Lønseth påpeker at i voldssaker i Norge kan det være slik at staten forskutterer erstatningsbeløp som strafferettstiltalte personer blir dømt til å betale, med et krav om regress overfor den domfelte.

Det er trolig erstatningskrav med en slik regress det er snakk om å reise i denne saken, mener han.

Nesten 20 millioner

Hvis tiltalte domfelles og dømmes til å betale erstatning, vil altså den norske stat få et erstatningskrav fra personer i en annen stat med grunnlag i en forbrytelse begått av en mann som var utenlandsk statsborger i 1992.

- Det ville være merkelig om Norge skulle påta seg et slikt erstatningsansvar, sier Heidi Bache-Wiig til NTB.

Og i tilfelle det skjer, vil krigsforbryterrettssaken i Oslo tingrett, som er blitt kalt en prøverettssak for påtalemyndigheten, bli en dyr affære for den norske stat. Ifølge Bache-Wiig koster selve rettssaken rundt 10 millioner kroner, og med et erstatningsbeløp på rundt 8 millioner, nærmer man seg en samlet kostnad på 20 millioner kroner. (©NTB)