- Har atombombe om to år

<p Om to til fem år kan Iran ha skaffet seg atomvåpen, sier den tidligere sjefen for USAs våpenjegere i Irak. Han ber samtidig regjeringen i Washington om å avstå fra tanken på å angripe iranske atom

David Kay, som i 2003-2004 ledet den mislykkede jakten på masseødeleggelsesvåpen i Irak, sier til nyhetsbyrået AP at USA i stedet bør søke internasjonal støtte til økt politisk press mot regimet i Teheran. Samtidig bør Irans naboland få sikkerhetsgarantier, mener han.

Illustrasjonsfoto

Kay mener at Iran har gjort unna rundt 80 prosent av arbeidet med å utvikle atomvåpen, men tilføyer at «de siste 20 prosentene er de vanskeligste». Han sier at iranerne har arbeidet med et slikt prosjekt i 20 år, uten å lykkes med å lage kjernefysiske stridsladninger.

– Vi har klar dokumentasjon for at dette landet er fast bestemt på før eller senere å skaffe seg atomvåpen. Spørsmålet er nå hvilke politiske strategier man kan følge for å dempe virkningene av dette, sier David Kay til AP.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har vakt bestyrtelse i vestlige land ved å true med å fjerne den israelske staten. Truslene har ført til antydninger om et såkalt forkjøpsangrep mot iranske mål for å hindre at iranerne skaffer seg atomvåpen. (©NTB)