Sikrere kreftdiagnoser

– Det er viktig å forklare barn hvordan en PET-scanner virker hvis de skal undersøkes i den, sier leder for PET-senteret ved Haukeland universitetssjukehus, Tore Bach-Gansmo. På bildet Nicholas Hansen og Aksel Krumsvik fra Haukeland skole Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Les mer Lukk

<pHaukeland universitetssjukehus får snart en ny maskin som kan gi langt sikrere diagnose av kreft og andre sykdommer enn dagens metoder. </p

Under Forskningsdagene i Bergen ble en enkel modell av maskinen sammen med en tegnefilm brukt for å vise barn hvordan undersøkelsen skal foregå.

– Vi ønsker oss en slik modell også på sykehuset for å vise barn hva som skjer i en PET-skanner. Det er helt nødvendig at den som undersøkes ligger helt rolig de 20 – 25 minuttene det tar, ellers blir bildene ubrukelige. Ved hjelp av en slik modell vil vi forklare barn som skal undersøkes hva som skjer, sier senterleder Tore Bach-Gansmo til NTB. Han er leder for Senter for nukleær medisin/PET som er under oppbygging på Haukeland.

Avansert maskin

Den nye PET-skanneren er den tredje som kommer til landet. De to første står på Rikshospitalet i Oslo. PET står for Positron Emisjons Tomografi, og den avanserte maskinen er nå under montering på sykehuset i Bergen. Før den kan tas i bruk må helsepersonell læres opp og det skal etableres legemiddelproduksjon ved sykehuset.

– Vi håper å komme i gang med forsøksdrift i oktober-november med legemidler med privatfly fra Oslo og vanlig drift fra april-mai neste år. Når alt er på plass kan vi ta imot og diagnostisere 2.000 pasienter i året, sier Bach-Gansmo. I dag sendes en del pasienter til Oslo og til utlandet for å gjennomgå PET-skanning.

Maskinen vil i første rekke bli brukt til kreftundersøkelser, men den kan også avsløre enkelte andre sykdommer mer effektivt enn andre metoder.

Gjennom maskin

PET-skanneren kan ta langt bedre bilder av menneskekroppen enn de metodene som tidligere har vært i bruk. Maskinen består av en såkalt CT-skanner og selve PET-enheten. Pasienten ligger på en benkeplate som går langsomt gjennom en tunnel som dannes av de to apparatene mens bilder tas i løpet av vel 20 minutter.

En slik opplevelse kan være både skremmende og skape utålmodighet hos barn, derfor ønsker Bach-Gansmo å forberede små pasienter ved å vise hva som skjer ved hjelp av en modell.

Under Forskningsdagene fikk barn dytte forskjellige figurer som elefant, krokodille og tegneseriefigurer inn i modellmaskinen. Med bildene på en tv-skjerm kunne de for eksempel stille diagnosen på krokodillen som hadde sverdet til Kaptein Sabeltann i magen.

Kostbart utstyr

Når PET-senteret står helt klart til bruk vil det ha kostet om lag 90 millioner kroner. En stor del av dette kom som gave fra Trond Mohn i bedriften Frank Mohn AS. .

– Gaven gjorde at vi kunne sette i gang oppbygging av senteret. Uten dette ville denne maskinen fortsatt vært en framtidsdrøm ved sykehuset, sier Bach-Gansmo.

Brytes ned

For å få fram de gode bildene, injiseres radioaktivt druesukker i kroppen til pasienten. Radioaktiviteten er i så små mengder at det er ufarlig, men stoffet gjør at tegn på sykdom trer tydelig fram på bildene. Behovet for radioaktivt legemiddel innebærer at et PET-senter må bestå av atskillig mer enn selv maskinen.

– Stoffet må lages på sykehuset, for det brytes ned på få timer, forklarer Bach-Gansmo. Han forteller at sykehuset har installert utstyr i en bunker i kjelleren for å lage radioaktive stoffer og en egen legemiddelbedrift som skal ferdigprodusere stoffet som brukes på pasientene er under oppbygging.

Foreløpig er 15 personer knyttet til senteret og antallet øker til 30 når driften er i full gang.

– Dette utstyret gir oss også nye muligheter til å drive forskning, så flere av de ansatte skal arbeide med forskning, forteller senterleder Bach-Gansmo. (©NTB)