Russland fastholder:

- Vi drepte ikke Litvinenko

<pRussland benekter igjen at landet sto bak drapet på den tidligere agenten Aleksander Litvinenko i London. </p

Moskva (NTB-AP-AFP): Britiske påstander om dette er et påskudd for å unngå politisk forsoning, sier en russisk talsmann.

Den framtredende Kreml-tjenestemannen Sergej Prikhodko sa tirsdag at visse krefter i Storbritannia tydeligvis ønsker å ødelegge forsøkene på å bedre forbindelsene mellom London og Moskva.

Litvinenkos død i 2006 misbrukes i dette spillet, mente han.

Russland benekter igjen at landet sto bak drapet på den tidligere agenten Aleksander Litvinenko i London. Foto: Scanpix.

Aleksandr Litvinenko døde på et sykehus i den britiske hovedstaden etter at han var blitt forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210. En framtredenene tjenestemann i London sier at britene er temmelig sikre på at den russiske staten var innblandet i affæren.

KGB-bakgrunn
Russland nekter plent å utlevere den eneste mistenkte i saken, Andrej Lugovoj, til Storbritannia.

Både Lugovoj og Litvinenko hadde bakgrunn som tidligere agenter for den sovjetiske etterretningstjenesten KGB.

- Vi i Russland har gjort betydelige framskritt i vår egen etterforskning av saken. Det er ikke funnet beviser for at noen av våre hemmelige tjenester var innblandet i forbrytelsen, sier den russiske påtalemyndighetens talsmann Vladimir Markin.

Storbritannias statsminister Gordon Brown lovet før et tosidig møte med Russlands president Dmitrij Medvedev i Japan tirsdag å ta opp «alle uløste spørsmål» mellom de to landene.

Dette ble tolket som en klar henvisning til Litvinenko-saken og dens forgreininger.

«Klar holdning»
Litvinenkos enke Marina roser den britiske regjeringssjefen for hans «klare holdning» i striden om utlevering av Andrej Lugovoj.

- Jeg er lettet over at statsministeren står fast på sitt standpunkt, sa hun til den britiske rikskringkastingen BBC tirsdag.

- Jeg er sikker på at trakasseringen av den britiske kulturinstitusjonen British Council og oljeselskapet BP i Russland ble satt i verk av Kreml for å få kravet om utlevering av Lugovoj trukket tilbake. Men dette presset har ikke virket, sa Marina Litvinenko.

Etter at striden om Aleksander Litvinenkos død spisset seg til, ble BP presset til å trekke seg ut av et lovende gassfelt i Sibir.

British Council fikk ordre om å stanse nær sagt all sin virksomhet i Russland.