– Valgskred for Mugabe

Zimbabwiske innbyggere studerer oppslag med resultater fra fredagens andre runde i presidentvalget. Ifølge kilder i regjeringen venter president Robert Mugabe et valgskred og planlegger en edsavleggelse søndag. Foto: REUTERS/Philimon Bulawayo/ SCANPIX Les mer Lukk

<pRegimet i Zimbabwe hevder president Robert Mugabe vant en overlegen seier og planlegger edsavleggelse søndag. Norge anerkjenner verken valget eller nyinnsettelsen.</p

Mugabe blir trolig tatt i ed for en ny periode som president i en seremoni søndag og planlegger så å delta på Den afrikanske unions toppmøte i Egypt mandag.

Norge anerkjenner ikke en nyinnsettelse av Mugabe som president, understreker statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

- Dette er et valg som ikke oppfyller kravene til et fritt og rettferdig valg, og det er derfor et valg Norge i likhet med svært mange andre land ikke anerkjenner, sier Stoltenberg til NTB.

USAs president George W. Bush kaller valget en farse og sier USA arbeider med å få til straffetiltak mot Zimbabwe.

God margin

Offisielle, men anonyme kilder sier til nyhetsbyråene Reuters og AFP at foreløpige opptellingsresultater fra to tredeler av valglokalene viser at Mugabe vant med klar margin i fredagens valg.

Mugabe stilte uten motkandidater etter at Morgan Tsvangirai i opposisjonspartiet MDC trakk seg.

Det endelige resultatet er ventet i løpet av lørdag.

Det zimbabwiske regjeringsorganet The Herald hevder deltakelsen under fredagens andre valgomgang var massiv, mens observatører og øyenvitner forteller om få fremmøtte flere steder.

Kontaktpunkt

Gjennomføringen av valget var preget av både tvang, trusler og vold. Den norske regjeringen har imidlertid ingen planer om å hente hjem ambassadør Gunnar Føreland som en reaksjon på valget.

- Det er viktig at ambassadøren er der både som kontaktpunkt og lyttepunkt. Å kalle ham hjem vil bare isolere Zimbabwe enda mer og styrke Mugabe, mener Stoltenberg.

Ambassadør Føreland understreker at det parallelt med den politiske krisen også utspiller seg en humanitær krise i Zimbabwe med stor mangel på mat og der økonomien hos folk flest er ødelagt.

- Situasjonen vil nok forverre seg fremover ettersom det har vært en dårlig avling. FNs matvareorganisasjon FAO anslår at 5 millioner mennesker vil være avhengige av matvarebistand før neste avling kan spises. Det er nesten halvparten av befolkningen, sier Føreland til NTB på telefon.

AU-soldater

Den zimbabwiske opposisjonen ber AU om å sende fredsbevarende soldater til landet for å få en slutt på volden og forfølgelsen av opposisjonelle.

MDC kritiserer samtidig FNs mislykkede forsøk på å erklære resultatet fra presidentvalget ugyldig. Sikkerhetsrådet tok fredag sterkt avstand fra fredagens valg og konstaterte at det verken var fritt eller rettferdig.

Men Sikkerhetsrådets 15 medlemmer ble ikke enige om å erklære valget ugyldig på grunn av sterk motstand fra Sør-Afrika.

- Forsiktigheten internasjonale organer utviser, er indirekte med på å gi grobunn for undertrykkelsen i Zimbabwe, sier talsmann for opposisjonspartiet MDC, Nelson Chamisa.

Chamisa legger spesielt skylden på Sør-Afrikas president Thabo Mbeki, som han mener er med på å beskytte Mugabes regime fra kritikk.

Politisk løsning

Norge håper en regional mekling kan fremme en politisk løsning på konflikten og frie valg i Zimbabwe, sier Jens Stoltenberg.

EUs kommissær for utvikling og humanitær bistand, Louis Michel, understreker at forhandlinger om en politisk løsning i Zimbabwe må bygge på resultatene fra første runde av presidentvalget, som opposisjonsleder Morgan Tsvangirai vant.

- All mekling og forhandling må ta utgangspunkt i resultatene fra første runde, da folk i Zimbabwe fikk si sin mening, sier Michel. (©NTB)