Håpet svinner for 37 savnede gruvearbeidere

Redningsarbeidere hviler utenfor Karl Marx-gruva i Donetsk regionen i Ukraina søndag. Håpet svinner for 37 gruvearbeidere som befant seg inn i gruva da den eksploderte søndag morgen. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Minst 37 gruvearbeidere er innesperret i en gruve i Ukraina etter en gasseksplosjon søndag, ifølge landets krisedepartement.

Kiev (NTB-Reuters): Gruva ble stengt av myndighetene lørdag på grunn av brudd på sikkerhetsbestemmelsene, og bare et fåtall folk ble igjen. Men noen arbeidere fortalte TV-stasjonen Kanal 5 at arbeidet likevel fortsatte som vanlig fram til eksplosjonen søndag morgen.

Håpet svinner for de innesperrede gruvearbeiderne, og det er frykt for at området de befinner seg i kan bli oversvømmet.

- Skjebnen til de 37 som var i gruva da eksplosjonen skjedde, er fortsatt ukjent, sa Andrij Bondarenko, regional leder for krisemyndighetene.

Visestatsminister Oleksandr Turtsjinov sa i en kommentar til nyhetsbyrået Interfax at underjordisk vann vil oversvømme gruva i løpet av noen timer.

Også gruvearbeidernes fagforening var pessimistisk.

- Hvis folk ble skadd utenfor gruva, er det vanskelig å forestille seg at folk overlevde på innsiden, sa lederen for den uavhengige gruvearbeiderforeningen, Mikhailo Voljets, til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge en uttalelse fra departementet skjedde eksplosjonen rundt en kilometer under jorden i Karl Marx-gruva i Donetsk-regionen, i hjertet av det ukrainske kullfeltet.

Gasseksplosjoner forekommer relativt hyppig i de gamle gruvene i Ukraina. Flere av dem stammer fra 1800-tallet.

I 2007 mistet 106 menn livet i tre eksplosjoner i Zasjadko-gruva i Donetsk i løpet av to uker.