Kan miste all støtte når barnet er hentet

De tre norske kvinnene som er tatt for kokainsmugling i Bolivia, kan ikke regne med videre støtte fra norske myndigheter etter at den eldstes to år gamle datter er hentet hjem til Norge.

To representanter fra den norske ambassaden i Buenos Aires er på plass i den bolivianske byen Cochabamba for å bistå de norske kvinnene som er 17, 18 og 21 år.

Kvinnene får jevnlig besøk i fengselet, men i Utenriksdepartementet blir det presisert at støtten er konsentrert om barnet som den eldste kvinnen har med seg i fengselet.

– Norske myndigheter jobber med en løsning for å få datteren til den 21 år gamle varetektsfengslede kvinnen ut av fengselet og hjem til Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Kristin Melsom i UD til NTB.

Mormor henter

Toåringens 53 år gamle mormor skal reise til Cochabamba, og ankommer etter planen Bolivia i helgen. Hun vil bli møtt av de norske representantene som hjelpe til i møtene med bolivianske myndigheter.

– Det er barnets mor som har bedt oss om å hjelpe til slik at hennes mor kan frakte barnet til Norge, sier Melsom.

En dommer ble tirsdag oppnevnt for å ta stilling til om de varetektsfengslede kvinnene kan få prøvd spørsmålet om varetekt på nytt. Får kvinnene medhold i kravet, vil det bli avholdt et nytt rettmøte hvor vilkårene for fengsling blir prøvd på nytt.

Bortsett fra hjelp til å få en lokal advokat, er det lite norske myndigheter kan gjøre videre.

Skuespiller

Ifølge VG mistenker boliviansk politi også at en ung kvinnelig norsk skuespiller har medvirket til smuglingsforsøket av 22,5 kilo kokain som ble funnet i bagasjen til de tre kvinnene. I tillegg skal skuespillerens kjæreste og en annen norsk statsborger være i politiets søkelys.

– Vi mener å ha en viss kontroll på dem. I løpet av kort tid vil vi foreta oss noe, sier en kilde med en sentral posisjon i etterforskningen til avisa.

Den norske kvinnen skal ha spilt i to kjente filmer, blant annet med Nicolai Cleve Broch, Dennis Storhøi og Ane Dahl Torp som motspillere.

Ingen svar

Norske Kripos har spurt boliviansk politi om opplysninger knyttet til smuglingsforsøket av mer enn 22 kilo kokain, men hadde onsdag fremdeles ikke fått svar på noen av sine henvendelser.

Både i Romerike politidistrikt og i Oslo politidistrikt er man interessert i opplysninger knyttet til det store narkotikapartiet i håp om en mulighet for å pågripe eventuelle bakmenn.

– Vi er ikke helt passive i saken, men vi har foreløpig ikke fått noe svar på våre henvendelser til boliviansk politi, sier leder av internasjonal avdeling, Petter Dyhre i Kripos. (©NTB)