Valg mens tusenvis venter på hjelp

Overlevende etter syklonen Nargis venter på å få utlevert ris i landsbyen Kungyangon. Fremdeles er det flere hundre tusen som ikke har fått hjelp etter at syklonen rammet for en uke siden. Foto: REUTERS/Strringer/ SCANPIX Les mer Lukk

Militærjuntaen i Burma satte opp valglokaler side om side med provisoriske leirer for de overlevende etter syklonen Nargis for å gjennomføre en omstridt folkeavstemning lørdag.

En uke etter at uværet spredte død og ødeleggelse i Burma, venter fortsatt flere hundre tusen på hjelp. Men juntaen valgte å gjennomføre folkeavstemningen i store deler av landet lørdag til tross for advarsler om at innbyggerne i de syklonrammede områdene trenger umiddelbar bistand.

Valget var preget av både trusler og tvang, forteller øyenvitner, som sier til AP at militærjuntaens forslag til ny burmesisk grunnlov derfor ligger an til å få stort flertall.

Lokale tjenestemenn som overværer opptellingen etter avstemningen, sier grunnloven får en oppslutning på mellom 80 og 90 prosent. Menneskerettsorganisasjoner kaller lovforslaget udemokratisk og mener det kun er skrevet for å sikre militærstyrets makt.

Ifølge Den norske Burmakomiteen melder eksilmedier om lav oppslutning. I tillegg skal mange av dem som møtte opp for å stemme, ha fått beskjed om at de allerede var blitt stemt for. Komiteen skriver i en pressemelding at velgerne ble truet med fengsel i tre år dersom de stemte nei til utkastet.

- Dette er ikke et skritt i demokratisk retning. Formålet med grunnloven er å formalisere militærets politiske makt, og de mange signalene om valgjuks bekrefter dette, sier Inger Lise Husøy, daglig leder i Den norske Burmakomiteen. (©NTB)