Prøver å finne svar på Østerrike-tragedie

Østerrikerne spør seg nå  om hva som er fundamentalt galt - hvordan noe slikt kunne skje. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Østerriksk politi jobber med å finne ut hvordan Josef F. klarte å holde datteren sin innesperret i en kjeller og få sju barn med henne uten at verken myndigheter eller naboer skjønte noe.

Østerrikere spør seg hvordan 73-åringen klarte å lure både naboer, sosialarbeidere og politiet for så lenge.

– Hvordan er det mulig at ingen visste noe på 24 år? Dette kunne ikke vært mulig uten medskyldige, sier Anita Fabian, en lærerinne i Amstetten til AP.

Ført bak lyset

Etterforskere undersøker nå hvordan Josef F. klarte å skjule ugjerningene sine, både fra de andre familiene i bolighuset de bodde i, og fra alle andre i den lille byen med 23.000 innbyggere.

– Han klarte å føre alle bak lyset, sier etterforskningsleder Franz Polzer.

Også kona Rosemarie skal ha vært uvitende om det grusomme som foregikk i kjelleren.

– Hele nasjonen må spørre seg om hva som er fundamentalt galt, skriver avisen Der Standard i en kommentar.

Günther Pramreiter, en baker like ved «skrekkens hus», sier Josef F. og kona ofte var innom for å kjøpe brød og boller, men sier de aldri kjøpte i store kvantum.

– De virket normale, som en hvilken som helst annen familie. Jeg er fullstendig sjokkert over dette. Det skjedde like ved her. Det er forferdelig, sier han.

– Autoritær mann

Ifølge Polzer var Josef F. en autoritær mann, som passet på at ingen noen gang kom nær kjelleren. Etterforskerne tror 73-åringen jobbet alene, men oppfordrer publikum til å komme med informasjon.

Josef F. risikerer 15 års fengselsstraff dersom han blir funnet skyldig i voldtekt, den mest alvorlige tiltalen mot ham. Dette er lovens strengeste straff for den type forbrytelser.

Politiet venter fortsatt på svar fra DNA-prøver som vil vise om det er Josef F. som er faren til datterens barn. (©NTB)