Russland vil beskytte egne trålere mot Norge

Russland sender to militære fartøyer til nordområdene for å beskytte russiske fiskebåter mot å bli arrestert av den norske kystvakten.

Nyhetsbyrået Interfax siterer lederen av det russiske fiskeridirektoratet Andrej Krainij som kilde for opplysningen.

- Vi vil mandag ha klar finansieringen av to skip og sender dem for å beskytte våre fisketrålere fiskevernsonen rundt Svalbard, sa Krainij på en pressekonferanse. Han skal også ha sagt at fartøyene skal operere i farvannet året rundt.

Norge og Russland har fortsatt ikke avklart suverenitetsspørsmålet for en del av havområdet mellom Svalbard og det russiske og norske fastlandet. Russiske trålere er de siste årene gjentatte ganger blitt stoppet av norsk kystvakt.

- Jeg tror langt færre russiske fartøyer som Elektron og Izumrid vil bli tatt, sier Krainij.

Verken Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet eller Fiskeridepartementet ønsker å gi utdypende kommentarer om saken overfor ABC Nyheter torsdag kveld.

- Men det jeg kan si er følgende: Vi kjenner denne saken bare fra media. Det som står fast er at det er norske myndigheter som har regulerings- og håndhevingsplikt i vernesonen, sier pressevakt Anders Rikter i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter.