Farouk Abdulhak oppsøkte advokat i Jemen

(Foto: Scanpix/privat)
Farouk Abdulhak (21), som er etterlyst i forbindelse med drapet på Martine Vik Magnussen, har meldt seg hos en advokat i Jemen.

Det meldte den britiske avisa Daily Telegraph søndag.

Farouk Abdulhak er sønn av milliardæren, og en av Jemens mest innflytelsesrike menn, Shaher Abdulhak. Ifølge avisa har 21-åringen nå hatt et møte med den framstående advokaten Mohammad Mahdi Baqwali i Jemen.

Martine Vik Magnussen (23) ble fredag for en uke siden funnet drept og gjemt bak søppel og bygningsmaterialer i kjelleren på en bygård i Great Portland, hvor Farouk Abdulhak har en leilighet. Han skal ha forlatt landet i et privatfly dagen etter.

– Ha sa at han var sint på alt som er blitt skrevet om ham i pressen, sier advokat Baqwali til Daily Telegraph.

Fikk munnkurv

Farouk Abdulhak skal ha møtt opp på advokatens kontor i forretningsdelen av Sana, hovedstaden i Jemen, sammen med et familiemedlem. Baqwali gikk der med på å representere 21-åringen, og hans første juridiske grep i saken var å gi Abdulhak munnkurv.

– Jeg rådet ham til å forbli stille. Fram til nå er det ikke reist noen sak mot ham, og alt han sier kan skade ham, sier Baqwali.

Abdulhak stilte opp på advokatens kontor kledd i vestlige klær. Han har bodd mesteparten av sitt liv i England, og advokaten var ikke imponert over morsmålskunnskapen.

– Han måtte få hjelp av slektningen sin til å forstå arabisk. Vi signerte en avtale, sier Baqwali.

Baqwali hadde ikke tidligere møtt Farouk Abdulhak, men skal ha god kjennskap til hans far.

Farouk Abdulhak (21) skal nå ha meldt seg etter å ha vært etterlyst i forbindelse med drapet på Martine Vik Magnussen. (Foto: Scanpix)

Advokaten var søndag ettermiddag utilgjengelig da NTB forsøkte å oppnå kontakt.

Til TV 2 sier advokaten at klienten vil stille opp hvis myndighetene henvender seg.

– Hvis det kommer noen anmodninger fra noe hold, er han tilgjengelig. Blir han innkalt av noen instanser, vil jeg være med, sier Baqwali.

Kan dømmes i Jemen

Jemens utenriksminister Abu Bakr al-Qurbi opplyser at myndighetene fortsatt ikke har fått noen offisiell henvendelse fra britiske myndigheter i saken. Jemen trenger en offisiell anmodning med bevis for en eventuell kriminell handling før myndighetene kan foreta seg noe, ifølge utenriksministeren.

Han opplyser videre at Jemens grunnlov ikke tillater landet å utlevere sine borgere. Men det hindrer ikke at man kan dømmes for forhold begått i utlandet, selv om man er i Jemen.

– Hvis det kan bevises at det er begått en kriminell handling, vil han bli stilt for retten i Jemen, sier Qurbi til TV 2.

Bånd til regjeringen

Abdulhaks familie i Jemen har ifølge TV 2 kontakter i regjeringen. Deler av regjeringen og presidenten selv er venn av Farouk Abdulhaks far. Men utenriksministeren forsikrer at det ikke hjelper å være milliardærsønn.

– Jeg kan forsikre om at når rettssystemet først er i gang, kan ingen hindre det i å ta de nødvendige rettslige skritt, sier Baqwali.

Familien til Farouk Abdulhak er kjent for å være konservativ, hemmelighetsfull og klanbasert. Tidligere har de uttalt at de ikke kjenner til hendelsen i London, men tar sterkt avstand fra slike forbrytelser.

– Faren har ikke gitt sønnen råd om å gå til advokat, sier familiens talsmann i London, David Wilson, til NRK etter at det ble kjent hvor Farouk Abdulhak befant seg. (©NTB)


Les også: