Ma vant Taiwan-valg klart

Ma vant Taiwan-valg klart
Opposisjonskandidaten Ma Ying-jeou vant lørdagens taiwanske valg med klar margin.

Velgerne strømmet til valglokalene lørdag morgen, og det var lange køer ved mange av lokalene i morgentimene. Det er ventet høy valgdeltakelse.

Innbyggerne på Taiwan skulle velge mellom Frank Hsieh fra det regjerende Demokratiske fremskrittspartiet DPP og Ma Ying-jeou fra Kuomitang KMT, det største opposisjonspartiet.

Tidlig klart

Allerede en halv time etter at valglokalene stengte ble det meldt om en betydelig ledelse til Ma og utover ettermiddagen ble det klart at ledelsen var så stor at den umulig kunne tas igjen.

Politiske analytikere så Ma som den store favoritten i valget selv om Hsieh tok noe innpå Ma på meningsmålingene mot slutten av valgkampen.

Økonomi var et av de store temaene taiwanere var opptatt, og mange av innbyggerne frykter de dystre økonomiske utsiktene for øya.

Et felles marked med fastlands-Kina har vært blant de store stridstemaene i valgkampen. Mens Ma ønsker et felles marked, mener Hsieh at man må fokusere på Taiwans sikkerhet før handel med Beijing.

Begge kandidatene gikk imidlertid til valg på å forbedre forholdet til Beijing, som ser på Taiwan som en del av kinesisk territorium.

Upopulær president

Den avtroppende presidenten, selvstendighetsforkjemperen Chen Shui-bian, er blitt svært upopulær etter åtte år ved makten på grunn av beskyldninger om korrupsjon mot hans indre sirkel av medarbeidere, men også på grunn av de økonomiske nedgangstidene.

Kina har hatt en tilbaketrukket rolle i oppkjøringen til valget etter at den aggressive tonen før valget i 2000 etter manges mening fikk velgerne til å stemme på Chen fra DPP.

FN

De om lag 17 millioner registrerte velgerne på Taiwan ble lørdag også bedt om å delta i to ulike folkeavstemninger om Taiwan skal bli med i FN.

Den ene avstemningen står myndigheten bak, mens KMT har bedt om den andre, som går ut på en mer indirekte vei inn i FN.

Kina følger folkeavstemningene nøye. Landet er motstander av alle tiltak som vil føre til større selvstendighet for øya. (©NTB)