Årets bil i Europa 2019:

For andre gang i historien kan en elbil bli Årets bil

I FINALEN: Jaguar I-Pace kan gå av med seieren i kåringe Car of the Year 2019. Her fra da bilen var på norgesvisitt sommeren 2018. Foto: Jamieson Pothecary. Les mer Lukk

En elbil mot seks fossilbiler i finalen.

(Elbil24): Det er ikke bare nye biler som vises frem når Geneva Motor Show går av stabelen i mars.

Selv om vi gleder oss til å se biler som VW Beach Buggy og Aston Martin Rapide E, pluss mange flere, er det også andre ting å glede seg til.

På bilmessen skal nemlig vinneren av Årets Bil i Europa 2019 offentliggjøres.

Fra en lang liste med et stort antall biler, har juryen i Car of the Year offentliggjort de syv finalistene, og kun én av disse er en elbil.

Stemmer frem favoritt

Sju biler er nominerte, etter at de 60 jurymedlemmene har levert sine stemmer.

Alpine A110

Ford Focus

Kia Ceed

Peugeot 508

Citröen C5 Aircross

Mercedes-Benz A-klasse

Jaguar I-Pace

Av disse skal én stå igjen som vinneren. Hvert jurymedlem skal fordele sine 25 poeng til minst 5 nominerte, altså er det ikke mulig å gi alle poengene til kun en modell.

Den som får høyest poengsum stikker av den den gjeve tittelen.

De 60 jurymedlemmene er fra 23 ulike land i Europa, og det pleier å være stor splittelse i poenggivningen. Dommerne fra lenger sør i Europa stemmer ofte veldig annerledes enn dommerne fra lenger nord. De siste årene har resultatet likevel vært fornuftig, også sett med nordiske øyne.

Les også:

Kan gjenta Leaf-suksess

I-Pace er den eneste elbilen som har kommet seg helt til finalen. Den har allerede vunnet Dagbladet Årets Bil 2019, som ble kåret før jul 2018, av en enstemmig jury.

– Jaguar har gått helt nye veier. Det betyr mye for oss at det etablerte elbil-landet Norge setter et slikt kvalitetsstempel på vårt produkt, sa PR sjef for Jaguar/Land Rover Skandinavia, Søren Hyltoft til Dinside den gangen.

Nå gjenstår det å se om Europa er enig med Norge.

Kun en elbil har vunnet

Siden kåringen startet i 1964, er det kun én elbil som har fått denne tittelen - det var Nissan Leaf i 2011. Og dette er kun tredje gangen at en elbil har kommet seg hele veien til finalen i kåringens 55 år lange historie. Alle i løpet av de siste ti årene, og i 2014 deltok til og med to elbiler på samme år. Vi tør tro at det ikke var siste gangen flere elbiler var nominert, for tidene er i endring.

Car of the Year de siste ti årene:

Om Jaguar I-pace kan gjenta elbil-suksessen får vi vite når vinneren offentliggjøres 4. mars under Geneva Motor Show, og Elbil24 er naturligvis til stede, og gir deg resultatene.

Les også:

Artikkelen ble først publisert av Elbil24.no