Undervannsvin smaker grusomt

Her, i alt for varme forhold for vin, ble vinflaskene funnet utenfor kysten av Bermuda. Les mer Lukk

Hint av død krabbe, kamfer og edikk er stikkordene for å beskrive vin lagret på Bermudas havbunn.

20 meter under havoverflaten like utenfor kysten av Bermuda har vraket av Mary-Celestia ligger siden det gikk ned i 1864. Skipet var på veg fra Bermuda til sørstatene under den amerikanske borgerkrigen, men kom seg aldri dit.

Skipet gikk rett på revene og høytliggende steiner og sank. Mann og mus reddet seg stort sett i livbåtene og i land, men vinflaskene ombord ble lagt på kjøling i dypet, i den grad det varme vannet rundt Bermuda kjøler.

Vinjournalist gjennom flere tiår, Ray Isle, dykket tidligere i år ned til vraket for å forsøke å finne en gjenværende flaske. Han skriver i sin spalte i Food and Wine at å finne gamle flasker nærmest er en hobby for dykkere på Bermudam, men at hele, inntakte flasker er en raritet.

Isle er en av få, heldige utvalgte som har fått smake på den 151 år gamle vinen, men vinkjenneren fra Texas hadde følgende dom:

– Vannet utenfor Bermuda er for varmt for vin. Det er uten tvil det verste jeg noensinne har kjent av smak, en blanding av diesel og krabbeoppkok, sier Isle i et intervju med Ora.

Les også: 238 år gammel vin solgt

Eddik

I spalten sin utdyper Isle smaken av den eldgamle vinen, som med Fleksnes' ord kan beskrives på norsk som «noe gammelt skvip».

Etter 151 år i sjøen var det ikke mulig å avgjøre ved øyesyn om det var en rød eller hvit vin Mary-Celestia fraktet.

Vin skal helst oppbevares mørkt og kjølig, og ideelt ved 13 grader. Ved lengre lagring bør temperaturen være enda litt lavere, og derfor er det kanskje ingen overraskelse av Bermuda-vinen var en anelse skjemt.

I forsøket på å beskrive hesligheten ber han leseren forestille seg en kulp overfylt av døde krabber på en solvarm dag, som du splæsjer en skvett kamfer, diesel og eddik over, for å kunne tenke seg til lukten.

Tross den grufulle lukta, turte han seg bortpå med smaksløkene. Vinen ble øyeblikkelig spyttet ut og munnen renset med en Chardonnay fra dette århundret.

Les også: – Vin smaker faktisk bedre når vi tror den er dyr

Vellykket gamling

Lengre nord, nærmere bestemt i Østersjøen, ble det i juli hentet opp 168 champagneflasker fra et skip som sank rundt 1840.

Bobledrikken ble analysert for å gi svar på hvordan man lagde champagne på den tiden, skrev BBC i april. Det som i 1840 var en eksklusiv bobledrikk, er i dag ikke mer enn en eksklusiv drikk.

170 år i sjøen har tatt knekken på boblene i flaskene, men smaken og aromaene av tobakk og lær er i høy grad tilstede, ifølge professor Phillip Jeandet.

Til forskjell fra vinen fra Bermuda, hadde champagnen vært lagret i vann som holder 2-4 grader, uten tilgang på nevneverdig mange stråler med ødeleggende dagslys.

Les også: Solgte en kasse vin for 250.000 kroner