I skrivende stue:

Det optimale hjemmekontoret

LYS OG TREVERK: Fra en sofa- og lesekrok i hjørnet kan man kikke ut av det lave vinduet. Den ytre veggen skjermer kontoret og lager et slags innvendig uterom, et atrium. (FOTO: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix) Les mer Lukk

Det finnes mange måter å jobbe hjemme på. Forfatter og journalist Cecilie Enger har funnet sin.

Tips til hjemmekontoret  

• Et hjemmekontor som brukes mye, trenger en god arbeidsstol og et skikkelig skrivebord.

• Bruker du mange timer på kontoret, bør du ha et kontor som er atskilt fra resten av hjemmet. Slik blir rommet en egen sone for arbeid og ro.

• Sikre deg godt arbeidslys. I tillegg til generelt lys trenger du en arbeidslampe.

• Hvor mye utstyr må kontoret inneholde? Tenk på hva du trenger av plass, skap og hyller. Hyller bør kunne romme A4-ark og mapper (min. 30 cm dybde).

• Husk å legge opp til stikkontakter og ta hensyn til bruken, slik at du slipper ledninger overalt i rommet.

• Selv om vi arbeider mye på nettet, trenger vi ofte også noen bøker. Husk bokhyller.

• Husk at du ikke bør sitte med ryggen til vinduet dersom du jobber med skjerm. Husk også at du trenger en rullegardin eller lignende som kan skjerme for sola.

• Friske farger som rødt, oransje og gult kan hjelpe til å holde deg våken gjennom arbeidsdagen. Farger i detaljer er en fin kontrast til nøytrale, hvite flater.

• Jobber du lite hjemme, klarer det kanskje med en krok i stua. Det finnes møbler med plass til datamaskin, hyller og lys, som kan lukkes når de ikke brukes.

(Kilde: interiørarkitekt MNIL Beba S. Vaxevanidou Holøyen)

Personlig kontor

Selv om det meste vi trenger i dag er lagret på en harddisk, liker mange å fylle kontoret med personlige ting, forteller interiørstylist Kirsten Visdal i Kvist.

Hvis hjemmekontoret er en del av allrommet, slik at flere har tilgang, må kontoret tenkes som en forlengelse av resten av interiøret.

– Da er det greit å få tingene vekk fra bordplaten. Man kan for eksempel ha en hylle med fine bokser og tidsskriftsamlere, sier Visdal.

Slik frigjøres bordplaten til flerbruk.

– En krittavle eller oppslagstavle kan hjelpe deg med å strukturere hverdagen. Lager du et moodboard, en helhetlig sammenstilling av bilder eller fine kort, blir dette dekor for en rimelig penge, sier Visdal.

Cecilie Enger

Er forfatter og journalist i Dagens Næringsliv.

Har gitt ut romanene «Kammerpiken» (2011), «Himmelstormeren» (2007), «Se i nåde» (2003), «Brødrene Henriksen» (2000), «Ytterpunkt» (1996) og «Nødvendigheten» (1994) i tillegg til barneboka «Kjell Aksel. En snauklippet historie» (1999).

(Kilde: Gyldendal)

Ytterst i skråningen på den ulendte tomta står skrivestua til forfatter og journalist Cecilie Enger. En trekantet drømmeverden og en hule for konsentrasjon, kaller hun den. Huker du deg ned og smetter inn i den lave gluggen i treveggen, finner du et atrium og en skyvedør av glass. Det er bak denne glassveggen Enger har sitt hjemmekontor.

– Det er også litt av tanken med den inngangen, at da trer jeg inn min egen verden, sier Enger.

En vedovn får fort opp varmen i den lille stua av sibirsk lerk. I dag henger skyene lavt, men bak det grå teppet finnes fjorden og en kontorutsikt mange bare kan drømme om selv på en klarværsdag.

Hjemmearbeid

Før hjemmekontoret sto klart i 2008, skrev Enger fra ulike plasser i huset i Asker. Men nomadelivet var ingen optimal arbeidssituasjon for forfatteren.

– Jeg kunne sitte litt på kjøkkenet, men hvis noen kom hjem, flyttet jeg meg kanskje inn i stua. Og så kunne jeg høre den hensynsfulle sønnen min hviske til kompisene for ikke å forstyrre. Eller det var en oppvask som var ferdig og burde ryddes ut, sier Enger.

– Den som bruker mange timer på hjemmekontoret, trenger et arbeidsrom som er atskilt fra resten av hjemmet. Slik blir rommet en egen sone for arbeid og ro, sier interiørarkitekt MNIL Beba S. Vaxevanidou Holøyen, som blant annet jobber med kontorløsninger.

For fint?

Hos Enger kan nå barna ha venner på besøk uten at noen trenger å bekymre seg for å forstyrre, og på kjøkkenet kan oppvaskmaskinen gjør seg så ferdig den bare vil. Skrivehulen er skjermet fra innsikt fra bolighuset, og alle respekterer at bygget er et arbeidsrom, forteller Enger.

Selv hadde hun ikke tenkt på at en spesialtegnet skrivestue som hjemmekontor engang var mulig. Og ville ikke det bli både dyrt og nærmest litt for fint? Men venn og arkitekt Håkon Vigsnæs i Jarmund/ Vigsnæs visste råd. Etter planlegging og noen måneders jobbing, sto den der. Fremmed i begynnelsen, men etter hvert veldig kjær.

– Jo mer jeg bruker det, jo mer genialt er det, sier Enger og forklarer at bygget er konstruert slik at sollyset skjermes fra skrivepulten – uten at det på noen måte blir dårlig lys på arbeidsplassen.

Lys

Lys er alfa omega på hjemmekontoret, forklarer interiørarkitekt Holøyen. Og en god stol og skrivepult for den som sitter mye. Hva annet arbeidsplassen bør fylles med, varierer med bruken.

– Hvor ofte og mye bruker du kontoret, og hva slags arbeid gjør du der? Dette er selvsagte ting som vi tenker på før vi skaper et hjemmekontor, men gå gjerne gjennom dette på en strukturert måte. Finn ut hva du trenger av utstyr og interiør, og skriv en liste, sier Holøyen.

Med kaffekruset i hånden og laptopen under armen rusler Enger ut i skrivestua der hun sitter to til tre dager i uka. Det var også her hennes siste roman, Kammerpiken, ble til.

– Det er ikke slik at innholdet i det jeg skriver, har forandret seg etter at jeg fikk rommet. Men det er lettere å konsentrere seg, jeg merker at jeg får gjort mer her, sier Enger.

– Men det jeg er aller mest fornøyd med, er at jeg er hjemme og på jobb. Arbeidsdagen må ikke være over selv om de andre har kommet hjem, men samtidig vet de at jeg er i nærheten, sier hun.