Bzzzzstikk!

Disse stikker deg i sommer

En av sommerens plager er myggen. Her gjør den seg klar til å spise middag. Foto: Erla Stenlund / Scanpix FOTO: ERKA STENLUND Les mer Lukk

De hører sesongen til, men er noen skikkelige plageånder.

Røde prikker etter svømming  

• Hvis du oppdager kløende, røde prikker på huden etter å ha badet i ferskvann, kan det hende du har fått svømmekløe (cercariedermatitt). Utslettet skyldes parasitter (ikter) som vanligvis infiserer fugler, men som ved en feiltakelse kan trenge inn i huden på badende mennesker.

• Iktene kan ikke formere seg når de prøver seg på oss, men dør like under huden. Parasitten er ikke farlig for mennesker, men kan gi allergiske reaksjoner, kløe og prikker som kan minne om myggstikk.

• Vanligvis trengs det ingen behandling mot svømmekløe, og symptomene forsvinner etter en til to uker. Totalt er det meldt om svømmekløe fra 90 norske vann.

(Kilde: Folkehelseinstituttet) (©NTB)

Du prøver å sove, men den evinnelige summelyden av sulten hunnmygg borer seg inn i øregangen. Så blir det stille. Den tynne myggsnabelen finner naken hud og stikker til. Søvnig slår du til med flat hånd, men bommer i mørket. Og slik fortsetter kampen inn i de små nattetimer.

LARVER: Mygglarver klekker i vann og blir snadder for fisken. Foto: Stephen Dalton / Scanpix

Fiskemat

Enten vi vil det eller ei, setter mygg, knott, klegg og andre stikkende småkryp et uunngåelig preg på sommeren. Det kjennes kanskje som en mager trøst, men flere av disse småkrypa har viktige oppgaver å skjøtte, som også kan komme oss mennesker til gode.

– Mygg, knott og en del andre insekter er viktige byttedyr for fugl og fisk. Ikke minst for fisk, siden larvene klekker i vann og blir beitet, sier professor i folkehelse, Camilla Ihlebæk ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

Camilla Ihlebæk, professor i folkehelse ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

Kanskje noe å tenke på når det summer og stikker som verst på en ellers så vakker sommerkveld?

Vepsen

Vepsen sprer frykt og ubehag, og spesielt nærgående er den på sensommeren, når den trapper opp jakten på søtsaker. Er du uheldig og blir stukket, er det vondt, men sjelden farlig.

– Vepsen er ikke egnet som byttedyr, noe den svarte og gule kroppen signaliserer. Men vepsen spiser andre insekter og kan på den måten bidra til å begrense skadedyr, sier Ihlebæk.

En vepsekoloni fanger nemlig mengder av fluer, sommerfugllarver og andre insekter, ifølge Folkehelseinstituttet. Og når de jakter på nektar, hjelper de også til med å spre pollen.