Dette teleskopet kan ta oss 13 milliarder år tilbake i tid

Your browser doesn't support HTML5 video.

Gigantisk teleskop skal gi oss svar på universets mysterier Les mer Lukk

30 Meter Telescope skal gi svar på noen av de viktigste spørsmålene om universets opprinnelse.

Thirty Meter Telescope er et banebrytende teleskop med en radius på, ja, 30 meter. Det vil gi astronomer mulighet til å se 13 milliarder år tilbake i tid, til øyeblikket rett etter Big Bang.

Teleskopet er 200 ganger mer nøyaktig enn teleskopene man har hatt hittil.

– Vi kan få svar på de virkelig store spørsmålene; hvordan universet ble til, hva det er laget av, og hvilken plass vi har her. Og ikke minst om vi er alene eller om det finnes liv på andre planeter utenfor vårt solsystem, sier operasjonsleder Christoph Dumas, til nyhetsbyrået AP.

Les også: Oppdaget det mest fjerne objektet i solsystemet

Beste forhold på den nordlige halvkule

Så langt i historien har forskerne bare kunnet se Melkeveien. Den neste galaksen er hele 100 lysår unna igjen, altfor langt unna til at eksisterende teleskop har kunnet se den, melder AP.

Det har blitt oppdaget mange planeter utenfor vårt solsystem - eksoplaneter - tidligere, men man vet svært lite om dem på grunn av avstanden.

Mauna Kea er Hawaiis høyeste fjell, og et yndet sted å utforske nattehimmelen fra. Det har de beste forholdene på hele den nordlige halvkule. Det står allerede 13 teleskop der. Fra toppen er forskerne plassert over skyene, og de kan observere himmelen med svært lite lys- og luftforurensing.

Les også: Hva om en asteroide var på vei rett mot Jorden?

Demonstranter egger seg ned i veien

Men fjellet er også et hellig sted for lokalbefolkningen. I henhold til eldgammel hawaiisk tradisjon er det forbudt å gå opp på fjellet, og bare de høyest rangerte lederne og prestene hadde tidligere lov å klatre opp til toppen over skyene.

I sommer har hundrevis av mennesker forhindret oppstarten ved å legge seg ned i veien. Hawaiis øverste rettsinstanser har derimot gitt tillatelse til byggingen av teleskopet, ifølge AP.

Les også:Demonstranter imot teleskop på Hawaii