Dyrebeskyttelsen mener kjøtt slaktet uten bedøvelse må merkes

Illustrasjonsbildet er fra april i år og viser en halalslakter som skjærer opp kjøtt på et marked i Beijing . Foto: AFP Les mer Lukk

Importert halalkjøtt kan være slaktet uten bedøvelse. Dyrebeskyttelsen Norge mener dette kjøttet må merkes og ber Forbrukerrådet få på plass en ordning.

I Norge slaktes alle dyr med bedøvelse. De samme reglene gjelder ikke for importert kjøtt, ifølge Nationen.

Tidligere landbruksminister Bård Hoksrud (Frp) har sagt at det ikke vil være mulig å få på plass et forbud mot import av halalkjøtt som er slaktet uten bedøvelse.

Dyrebeskyttelsen ber derfor om en merking av dette kjøttet.

– Forbrukerne må selv få lov til å velge dyr som er bedøvet før slakt. De fleste forstår at det er uakseptabelt å skjære over strupen på dyr uten bedøvelse, sier leder Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen i en pressemelding.

Den muslimske paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge (IRN) hadde i mange år en avtale med Nortura om sertifisering av halalslaktet kjøtt i Norge.

I 2017 besluttet Nortura at de ikke ville fornye avtalen de hadde med IRN. Dermed er det ikke lenger noen som foretar halalsertifisering i Norge.

Ifølge Nationen tror flere at det vil bli økt import nå som denne avtalen ikke finnes mer. Flere norske muslimer etterlyser en ordning for sertifisering av halalkjøtt.