Dette brevet er verdt flere millioner kroner

Video: Derfor er dette brevet verdt flere millioner.

Har du gamle frimerker liggende i skuffen? Slik sjekker du hvor mye de er verdt.

(Vi.no): Noen brev og postkort har større emosjonell verdi for oss enn andre, og de tar vi gjerne godt vare på. Men det kan også hende at frimerkene som er festet på konvoluttene og postkortene har en viss økonomisk verdi.

Er du nysgjerrig på om frimerkene du har liggende i skuffen er verdt noe? Her får du tipsene.

Les også:
Så mye er sølvtøyet ditt verdt
Dette er de gamle myntene verdt

Dette øker verdien

Men først må vi spørre: Hvorfor er det slik at enkelte frimerker er så verdifulle?

FRIMERKEENTUSIAST: Bjørn Muggerud ved Norsk Filatelistforbund. Foto: Privat
FRIMERKEENTUSIAST: Bjørn Muggerud ved Norsk Filatelistforbund. Foto: Privat

De som er villige til å betale for gamle frimerker, er de som bare liker å samle, lokalhistorisk interesserte, eller de som har andre motiver, mener Bjørn Muggerud ved Norsk Filatelistforbund.

– Det er, som med alt annet, snakk om etterspørsel. Et frimerke det ikke finnes mange av er selvfølgelig mer verdt enn det det er trykket titalls millioner av, forklarer Muggerud.

Så er det selvfølgelig slik at enkelte ting samles det mer på enn andre.

– Etterspørselen etter gamle frimerker er gjerne høyere enn nyere da mange samler bare frem til et visst årstall. I tillegg er kvalitet, sjeldenhet på stempler, postbehandling av brev og så videre, av betydning, sier Muggerud.

Les også : Verdens mest berømte hane kjente verken smerte eller glede

Verdens dyreste frimerker

Før utgivelsen av frimerker hadde man sporadisk brukt frimerkelignende papirstrimler og brevomslag med påtrykt frankeringsverdi flere andre steder i verden. Før frimerkene kom, var det kun en liten andel av brev som ble forhåndsbetalt. Resten måtte postfunksjonærene kreve innbetalt av adressaten, ifølge Samlerhuset.no.

De mest verdifulle frimerkene i verden, er ekstremt høyt priset i dag, kan Muggerud fortelle.

VERDENS FØRSTE FRIMERKE: «One Penny Black». Foto: Wikipedia
VERDENS FØRSTE FRIMERKE: «One Penny Black». Foto: Wikipedia

– Enkeltfrimerker har blitt omsatt for flere millioner. Eksempler på dette, er verdens første frimerke, «One penny Black», sier han.

I 1840 ga Storbritannia ut to frimerker og ble dermed verdens første nasjon til å utgi kvitteringslapper for forhåndsbetalt porto. Det dreide seg om verdiene 1 og 2 penny som var henholdsvis sorte og blå. «One Penny Black» satte standarden for andre lands frimerkeutgivelser både når det gjelder utforming og motiv.

Det ble vanlig å avbilde regjerende monark eller rikssymboler på de første frimerkene. «One Penny Black» bærer motiv av Storbritannias Dronning Victoria.

Det ble trykket i alt cirka 69 millioner av dette merket, ifølge Wikipedia . På en auksjon i 2011 ble et slikt frimerke solgt for over 50 millioner kroner, ifølge Pennyblackadvisers.com.

Frimerkene som kalles «rød og blå Mauritius», er et annet eksempel på frimerker av ekstremt kostbar verdi. I 2011 ble det berømte Bordeaux-brevet som er stemplet med frimerkene anslått en verdi på over 40 millioner kroner, opplyser nettsiden Artdaily.com:

RØD OG BLÅ MAURITIUS: Blant de mest verdifulle frimerkene i verden. Foto: Wikipedia
RØD OG BLÅ MAURITIUS: Blant de mest verdifulle frimerkene i verden. Foto: Wikipedia

Sjeldnest er blå Mauritius, som ble trykket i den britiske kolonien i 1847 og på den tiden solgt for 2 pence. Den røde utgaven ble solgt for 1 pence - og hadde i likhet med den blå et opplag på 500 eksemplarer.

Frimerkene ble berømt på grunn av en trykkfeil. Istedenfor «Post Paid», altså porto betalt, ble de trykket opp med påskriften «Post Office», postkontor.

De to mest kjente, norske frimerkeobjektene har hver for seg en omsetningsverdi på 1,5 til fire millioner kroner.

(Saken fortsetter under bildet.)

NORGES FØRSTE FRIMERKE: Norges første frimerke, 4 skilling blå, ble utgitt 1. januar 1855. Merket har riksvåpenet som motiv, og er det eneste norske frimerket som ikke har tagger. Taggemaskinen var ikke oppfunnet, og frimerkene måtte klippes fra hverandre med saks. Foto: Kopi fra Utstillingskatalogen
NORGES FØRSTE FRIMERKE: Norges første frimerke, 4 skilling blå, ble utgitt 1. januar 1855. Merket har riksvåpenet som motiv, og er det eneste norske frimerket som ikke har tagger. Taggemaskinen var ikke oppfunnet, og frimerkene måtte klippes fra hverandre med saks. Foto: Kopi fra Utstillingskatalogen

Vil du ta en nærmere titt på frimerkene? Da kan du ta turen til den nordiske frimerkeutstillingen i Sarpsborg i august 2019, hvor disse skal stilles ut. Les mer om det her.

Les også : Derfor klatret man i kjole og dress før i tiden

Hva er dine frimerkene verdt?

Realistisk sett er sjansen for at du har liggende et frimerke av ekstremt høy verdi, lik null. Men om du har samlet opp en hel del gjennom mange år, kan det jo være artig å sjekke om de er verdt en liten slant?

Selge gammel frimerkesamling
 • Du summer katalogverdien for alle merker som har en katalogverdi på mer enn kr. 50,-.
 • Alle disse merkene skal være i orden: rene med alle tagger eller hvis de er utakkede med rand rundt om merket, uten rifter eller flekker osv.
 • Merkene som ikke er i orden skal du vurdere til 0,- kr.
 • En samlede katalogverdi kan tjene som utgangspunkt for en vurdert salgspris – salgsprisen for samlingen vil så være maksimalt 10%.
 • Bedre enkeltmerker (dyre) kan selges enkeltvis til en langt høyere prosentandel av katalogverdien. Men dette er kun hvis du selv står for salget.
 • Hvis du skal bruke andre til at selge samlingen for deg, skal disse ha betalingen for dette. Pengene du sitter igjen med blir tilsvarende mindre.
 • Husk at kvaliteten er alfa og omega. God kvalitet gir bedre priser, dårlig kvalitet gir lavere priser.

Råd fra Norsk Filatelistforbund.

Slik går du frem:

 • Du kan blant annet ta kontakt med en frimerkeklubb for å få en vurdering på verdien av frimerkesamlingen din. Her finner du en oversikt over frimerkeklubbene i Norge som er organisert i NF.
 • Det er smart å skaffe seg kunnskap om verdi på frimerker før du eventuelt velger å selge - slik at du unngår å bli lurt. En som vet masse om et spesialområde som frimerkesamling, og som har brukt lang tid på å opparbeide seg denne kunnskapen, vil alltid vil ha en fordel.
 • Frimerkesamlere er som regel ordensmennesker og pleier å ha et visst system. Du bør derfor ikke «rote til» samlingen din. Har du et ryddig og oversiktelig system, kan det være lettere å vurdere samlingens verdi. Gode objekter som kan øke verdivurderingen kan ha blitt uforvarende gjemt og bli oversett ved et gjennomsyn.
 • Unngå å klippe merker av brev og postkort. Spesielt eldre merker er langt dyrere og ettertraktet dersom de sitter på brev eller kort. Det gjelder for eksempel på samtlige krigsmerker.
 • Selv om du skaffer deg en katalog og summerer samtlige verdier som merkene dine har, trenger ikke dette å gi et riktig bilde av markedsverdien på samlingen. Prisene i Handlerkatalogen, for eksempel, er prisene som frimerkeforhandlere opererer etter, ofte med rabatter. I tillegg er prisene oppgitt for merker i normalkvalitet, og markedsverdien varierer med kvaliteten. Men katalogpriser gir en pekepinn på hva du sitter med av verdier.
 • Med nyere merker menes merker utgitt etter 1960, ulike samlemapper, årssett, førstedagsbrev, julefrimerker og andre nyere utgivelser. Slike produkter finnes som regel med høye produksjonstall, og selv om katalogverdien er høy, vil ofte markedet ikke betale særlig for slikt materiale. Enkelte ting kan til og med selges særdeles lavt, hvis du i det hele tatt får solgt tingene. For nyere ubrukte merker vil ofte det beste være å bruke de som porto. Det finnes også de som kjøper opp ubrukte merker uten å være villig til å betale full pris for merkene.

(Kilde: Norsk Filatelistforbund)

Les også : Se hva vi fant i barneleksikonet fra 80-tallet

God investering?

På spørsmålet om frimerker er noe man bør begynne å samle på nå, som en potensiell, økonomisk investering for fremtiden, er Muggerud de

lt i sitt svar:

– Det er som kjent vanskelig å spå om fremtiden, men sannsynligvis vil sjeldent materiale fortsatt stige i verdi mens ordinært materiale vil synke. Med gode kunnskaper kan dette være en investering, men uten er det neppe det, avslutter han.

Les også : Det var en gang vi elsket reke­kabaret og fiske­pudding i skjell

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 EU og Norge bommer på miljømål14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet14:08 Trump og Erdogan møtes én til én14:07 Over 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45 Telenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41 En person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17 Nye tall: CO2-utslippene vokser saktere13:08 Christiansen klar for finale i svømme-EM12:34 Regjeringen fikk klar beskjed om EUs trygderegler i 201712:25 Russiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01 Dramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56 – Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25 Syklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24 Knutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 202110:36 Massiv tilskuerflukt fra Lerkendal10:30 Macron står ved Nato-kritikken10:28 Uendret tilstand for de to skadde jentene fra Tromsø10:24 Frp skaper Ropstad-trøbbel: – Godhetsprofitørene skaffer seg de rareste kampsaker10:18 Nå får ofre for trygdeskandalen gratis rettshjelp10:17 Nato-ledere filmet mens de ser ut til å vitse om Trump10:12 Resultatløst søk etter savnet kvinne (85)09:30 Elever i Narvik bes holde seg hjemme i uværet09:28 Frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen09:22 Svensk langrennsprofil om skade: – Jeg brøt sammen08:47 Én av tre vil foretrekke Vedum framfor Støre ved regjeringsskifte08:45 Kim Jong-un rir igjen08:43 Manchester-avis: Pochettino åpen for United-tilbud08:16 – Europa tåler ikke økonomisk vekst07:53 Rivingen av Y-blokka starter ikke før jul07:50 Venter opptil 100 millimeter regn: Ber 30.000 holde seg innendørs07:43 Økning i selvmord blant menn07:27 – Gir begrenset økning i one night stands07:26 Vegvesenet ikke lenger ansvarlig – frykter utenlandske vogntog07:26 286 narkotikadødsfall i 201807:17 Lungekreft-dødsfall på vei ned for menn – men ikke for kvinner07:15 Herrem og Røsberg Jacobsen hedrer fedrene i VM07:11 Halvparten dør av kreft og hjerte- og karsykdommer07:08 Kongressmedlemmer i USA vil straffe Kina for forfølgelse av uigurene06:44 Aske fra Australia-brannene regner over Sydney06:41 Brann i russisk tråler i Båtsfjord slukket06:30 Bø hviler seg i form – men avviser at han merker alderen06:10 Petroleumstilsynet gransker oljelekkasje fra Statfjord A06:01 Mor tok norskprøve kort tid før drukningsdød06:00 – Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer05:51 Av-og-til ut mot Vinmonopolets spritkalender05:51 Dette skjer i dag05:30 Årets fredsprisvinner møter ikke pressen i Oslo05:30 Flere afghanere frykter for sin personlige sikkerhet05:29 Dette skjedde i natt05:20 Flere døde etter tyfon på Filippinene – nær en halv million mennesker måtte evakuere05:04 Fregatt-TV ble seersuksess05:03 Ti arrestert etter dødelig skytedrama i Mexico04:40 Polfarere forsøker å nå Ousland og Horn04:30 15 land har innført reiseforbud for Maduro og hans allierte03:55 Italia gir grønt lys for to skip med migranter03:51 Zuccarello-scoring da Wilds snudde tap til seier03:33 Fagforening frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen02:57 NRK: Eritrea kontrollerer norsk innvandrerorganisasjon02:45 Jill Biden: Velgerne føler «avsky» over Trumps Ukraina-innblanding02:13 Elon Musk forsvarer «pedo»-uttalelse01:38 Ansatte i Operaen blir syke av scenerøyk01:27 Ytterligere ni kvinner anklager Epstein for overgrep01:24 Saudi-Arabias konge inviterer Qatars emir til toppmøte01:01 Nye tall: CO2-utslippene vokser saktere00:59 Nordmann valgt inn i FN-panel for internt fordrevne00:42 Elleve vindkraftkonsesjoner kan bli inndratt00:14 Sian-leder kan få fengselsstraff for koranbrenning23:45 Juklerød scoret i cupdrama23:38 Lie raskest på utfortrening i Canada23:30 Google-direktør blir ny toppsjef for morselskapet Alphabet23:29 Jesus frelste City med måldobbel23:25 Oslo Ap vil gi ureturnerbare flyktninger midlertidig arbeidstillatelse23:08 Jesus frelste City med måldobbel22:59 Trivelig møte mellom Solberg og dronning Elizabeth21:51 Busskonflikten: – Jeg er skuffet over tiltakene som har kommet fra myndighetene så langt21:46 Mann erklært død etter utforkjøring på Karmøy21:40 – Det er alt for mye jåleprat i norsk politikk21:24 Sveriges nest største parti svartelistes til Nobel-fest20:51 Sjeldent rakettangrep mot «norsk» leir i Irak20:11 Demokratene mener det er overveldende bevis for at Trump har misbrukt sin makt19:54 Kamala Harris trekker seg fra nominasjonskamp19:40 Strøymer du musikk? CD-plater kan vera meir miljøvenleg19:16 Det sudanske miljøet i Tromsø preget av dødsfallene18:18 Kirkens bruk av homo-maleri vekker oppsikt18:12 Skandaleofre får tilbakebetalt med renter17:04 Mann i 30-årene siktet for drap i Lakselv16:14 Savnede Emilia (20) funnet død - etterforskes som drap15:45 Stor snøskredfare i nord og vest15:44 UNN: Moren og de tre døtrene var svært nedkjølt da de kom inn14:52 Pochettino vil tilbake til Europa14:45 Mourinho: – Jeg var lykkelig på Old Trafford14:44 Iran innrømmer drap i demonstrasjoner14:37 Mann pågrepet for å ha ringt kundeservice 24.000 ganger14:08 Hydro har betalt 760 millioner etter utslipp ved Alunorte-fabrikken14:06 Oftedal kriget Norge til VM-seier over Serbia
Siste nytt
15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeEU og Norge bommer på miljømål14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet14:08VerdenTrump og Erdogan møtes én til én14:07PengerOver 200 personer i 31 land er pågrepet for hvitvasking av penger13:45Helse og livsstilTelenors mobilsvar kunne hackes og avlyttes i årevis13:41VerdenEn person pågrepet - mistenkt for drap på Emilia (20)13:17VerdenNye tall: CO2-utslippene vokser saktere13:08SportChristiansen klar for finale i svømme-EM12:34PolitikkRegjeringen fikk klar beskjed om EUs trygderegler i 201712:25VerdenRussiske diplomater utvises etter drap i Berlin12:01MotorDramatisk økning i antall førere som blir tatt for ruskjøring11:56Penger– Sjelden har vi sett et så velfungerende boligmarked11:25NorgeSyklist dømt for å ha syklet i kollektivfelt11:24VerdenKnutby-pastor Helge Fossmo kan løslates i 202110:36SportMassiv tilskuerflukt fra Lerkendal10:30VerdenMacron står ved Nato-kritikken10:28NorgeUendret tilstand for de to skadde jentene fra Tromsø10:24PolitikkFrp skaper Ropstad-trøbbel: – Godhetsprofitørene skaffer seg de rareste kampsaker10:18PengerNå får ofre for trygdeskandalen gratis rettshjelp10:17VerdenNato-ledere filmet mens de ser ut til å vitse om Trump10:12NorgeResultatløst søk etter savnet kvinne (85)09:30NorgeElever i Narvik bes holde seg hjemme i uværet09:28NorgeFrykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen09:22SportSvensk langrennsprofil om skade: – Jeg brøt sammen08:47PolitikkÉn av tre vil foretrekke Vedum framfor Støre ved regjeringsskifte08:45VerdenKim Jong-un rir igjen08:43SportManchester-avis: Pochettino åpen for United-tilbud08:16Verden– Europa tåler ikke økonomisk vekst07:53KulturRivingen av Y-blokka starter ikke før jul07:50NorgeVenter opptil 100 millimeter regn: Ber 30.000 holde seg innendørs07:43NorgeØkning i selvmord blant menn07:27Helse og livsstil– Gir begrenset økning i one night stands07:26MotorVegvesenet ikke lenger ansvarlig – frykter utenlandske vogntog07:26Norge286 narkotikadødsfall i 201807:17NorgeLungekreft-dødsfall på vei ned for menn – men ikke for kvinner07:15SportHerrem og Røsberg Jacobsen hedrer fedrene i VM07:11Helse og livsstilHalvparten dør av kreft og hjerte- og karsykdommer07:08VerdenKongressmedlemmer i USA vil straffe Kina for forfølgelse av uigurene06:44VerdenAske fra Australia-brannene regner over Sydney06:41NorgeBrann i russisk tråler i Båtsfjord slukket06:30SportBø hviler seg i form – men avviser at han merker alderen06:10NorgePetroleumstilsynet gransker oljelekkasje fra Statfjord A06:01NorgeMor tok norskprøve kort tid før drukningsdød06:00Verden– Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer05:51Helse og livsstilAv-og-til ut mot Vinmonopolets spritkalender05:51NorgeDette skjer i dag05:30NorgeÅrets fredsprisvinner møter ikke pressen i Oslo05:30VerdenFlere afghanere frykter for sin personlige sikkerhet05:29NorgeDette skjedde i natt05:20VerdenFlere døde etter tyfon på Filippinene – nær en halv million mennesker måtte evakuere05:04NorgeFregatt-TV ble seersuksess05:03VerdenTi arrestert etter dødelig skytedrama i Mexico04:40NorgePolfarere forsøker å nå Ousland og Horn04:30Verden15 land har innført reiseforbud for Maduro og hans allierte03:55VerdenItalia gir grønt lys for to skip med migranter03:51SportZuccarello-scoring da Wilds snudde tap til seier03:33NorgeFagforening frykter for helikoptersikkerheten i Nordsjøen02:57NorgeNRK: Eritrea kontrollerer norsk innvandrerorganisasjon02:45PolitikkJill Biden: Velgerne føler «avsky» over Trumps Ukraina-innblanding02:13VerdenElon Musk forsvarer «pedo»-uttalelse01:38NorgeAnsatte i Operaen blir syke av scenerøyk01:27VerdenYtterligere ni kvinner anklager Epstein for overgrep01:24VerdenSaudi-Arabias konge inviterer Qatars emir til toppmøte01:01VerdenNye tall: CO2-utslippene vokser saktere00:59VerdenNordmann valgt inn i FN-panel for internt fordrevne00:42NorgeElleve vindkraftkonsesjoner kan bli inndratt00:14NorgeSian-leder kan få fengselsstraff for koranbrenning23:45SportJuklerød scoret i cupdrama23:38SportLie raskest på utfortrening i Canada23:30VerdenGoogle-direktør blir ny toppsjef for morselskapet Alphabet23:29SportJesus frelste City med måldobbel23:25NorgeOslo Ap vil gi ureturnerbare flyktninger midlertidig arbeidstillatelse23:08SportJesus frelste City med måldobbel22:59NorgeTrivelig møte mellom Solberg og dronning Elizabeth21:51MotorBusskonflikten: – Jeg er skuffet over tiltakene som har kommet fra myndighetene så langt21:46NorgeMann erklært død etter utforkjøring på Karmøy21:40Politikk– Det er alt for mye jåleprat i norsk politikk21:24PolitikkSveriges nest største parti svartelistes til Nobel-fest20:51NorgeSjeldent rakettangrep mot «norsk» leir i Irak20:11VerdenDemokratene mener det er overveldende bevis for at Trump har misbrukt sin makt19:54VerdenKamala Harris trekker seg fra nominasjonskamp19:40KulturStrøymer du musikk? CD-plater kan vera meir miljøvenleg19:16NorgeDet sudanske miljøet i Tromsø preget av dødsfallene18:18KulturKirkens bruk av homo-maleri vekker oppsikt18:12NorgeSkandaleofre får tilbakebetalt med renter17:04NorgeMann i 30-årene siktet for drap i Lakselv16:14VerdenSavnede Emilia (20) funnet død - etterforskes som drap15:45NorgeStor snøskredfare i nord og vest15:44NorgeUNN: Moren og de tre døtrene var svært nedkjølt da de kom inn14:52SportPochettino vil tilbake til Europa14:45SportMourinho: – Jeg var lykkelig på Old Trafford14:44VerdenIran innrømmer drap i demonstrasjoner14:37VerdenMann pågrepet for å ha ringt kundeservice 24.000 ganger14:08PengerHydro har betalt 760 millioner etter utslipp ved Alunorte-fabrikken14:06SportOftedal kriget Norge til VM-seier over Serbia
Populært