Meny

Dette brevet er verdt flere millioner kroner

Video: Derfor er dette brevet verdt flere millioner.

Har du gamle frimerker liggende i skuffen? Slik sjekker du hvor mye de er verdt.

(Vi.no): Noen brev og postkort har større emosjonell verdi for oss enn andre, og de tar vi gjerne godt vare på. Men det kan også hende at frimerkene som er festet på konvoluttene og postkortene har en viss økonomisk verdi.

Er du nysgjerrig på om frimerkene du har liggende i skuffen er verdt noe? Her får du tipsene.

Les også:
Så mye er sølvtøyet ditt verdt
Dette er de gamle myntene verdt

Dette øker verdien

Men først må vi spørre: Hvorfor er det slik at enkelte frimerker er så verdifulle?

FRIMERKEENTUSIAST: Bjørn Muggerud ved Norsk Filatelistforbund. Foto: Privat
FRIMERKEENTUSIAST: Bjørn Muggerud ved Norsk Filatelistforbund. Foto: Privat

De som er villige til å betale for gamle frimerker, er de som bare liker å samle, lokalhistorisk interesserte, eller de som har andre motiver, mener Bjørn Muggerud ved Norsk Filatelistforbund.

– Det er, som med alt annet, snakk om etterspørsel. Et frimerke det ikke finnes mange av er selvfølgelig mer verdt enn det det er trykket titalls millioner av, forklarer Muggerud.

Så er det selvfølgelig slik at enkelte ting samles det mer på enn andre.

– Etterspørselen etter gamle frimerker er gjerne høyere enn nyere da mange samler bare frem til et visst årstall. I tillegg er kvalitet, sjeldenhet på stempler, postbehandling av brev og så videre, av betydning, sier Muggerud.

Les også : Verdens mest berømte hane kjente verken smerte eller glede

Verdens dyreste frimerker

Før utgivelsen av frimerker hadde man sporadisk brukt frimerkelignende papirstrimler og brevomslag med påtrykt frankeringsverdi flere andre steder i verden. Før frimerkene kom, var det kun en liten andel av brev som ble forhåndsbetalt. Resten måtte postfunksjonærene kreve innbetalt av adressaten, ifølge Samlerhuset.no.

De mest verdifulle frimerkene i verden, er ekstremt høyt priset i dag, kan Muggerud fortelle.

VERDENS FØRSTE FRIMERKE: «One Penny Black». Foto: Wikipedia
VERDENS FØRSTE FRIMERKE: «One Penny Black». Foto: Wikipedia

– Enkeltfrimerker har blitt omsatt for flere millioner. Eksempler på dette, er verdens første frimerke, «One penny Black», sier han.

I 1840 ga Storbritannia ut to frimerker og ble dermed verdens første nasjon til å utgi kvitteringslapper for forhåndsbetalt porto. Det dreide seg om verdiene 1 og 2 penny som var henholdsvis sorte og blå. «One Penny Black» satte standarden for andre lands frimerkeutgivelser både når det gjelder utforming og motiv.

Det ble vanlig å avbilde regjerende monark eller rikssymboler på de første frimerkene. «One Penny Black» bærer motiv av Storbritannias Dronning Victoria.

Det ble trykket i alt cirka 69 millioner av dette merket, ifølge Wikipedia . På en auksjon i 2011 ble et slikt frimerke solgt for over 50 millioner kroner, ifølge Pennyblackadvisers.com.

Frimerkene som kalles «rød og blå Mauritius», er et annet eksempel på frimerker av ekstremt kostbar verdi. I 2011 ble det berømte Bordeaux-brevet som er stemplet med frimerkene anslått en verdi på over 40 millioner kroner, opplyser nettsiden Artdaily.com:

RØD OG BLÅ MAURITIUS: Blant de mest verdifulle frimerkene i verden. Foto: Wikipedia
RØD OG BLÅ MAURITIUS: Blant de mest verdifulle frimerkene i verden. Foto: Wikipedia

Sjeldnest er blå Mauritius, som ble trykket i den britiske kolonien i 1847 og på den tiden solgt for 2 pence. Den røde utgaven ble solgt for 1 pence - og hadde i likhet med den blå et opplag på 500 eksemplarer.

Frimerkene ble berømt på grunn av en trykkfeil. Istedenfor «Post Paid», altså porto betalt, ble de trykket opp med påskriften «Post Office», postkontor.

De to mest kjente, norske frimerkeobjektene har hver for seg en omsetningsverdi på 1,5 til fire millioner kroner.

(Saken fortsetter under bildet.)

NORGES FØRSTE FRIMERKE: Norges første frimerke, 4 skilling blå, ble utgitt 1. januar 1855. Merket har riksvåpenet som motiv, og er det eneste norske frimerket som ikke har tagger. Taggemaskinen var ikke oppfunnet, og frimerkene måtte klippes fra hverandre med saks. Foto: Kopi fra Utstillingskatalogen
NORGES FØRSTE FRIMERKE: Norges første frimerke, 4 skilling blå, ble utgitt 1. januar 1855. Merket har riksvåpenet som motiv, og er det eneste norske frimerket som ikke har tagger. Taggemaskinen var ikke oppfunnet, og frimerkene måtte klippes fra hverandre med saks. Foto: Kopi fra Utstillingskatalogen

Vil du ta en nærmere titt på frimerkene? Da kan du ta turen til den nordiske frimerkeutstillingen i Sarpsborg i august 2019, hvor disse skal stilles ut. Les mer om det her.

Les også : Derfor klatret man i kjole og dress før i tiden

Hva er dine frimerkene verdt?

Realistisk sett er sjansen for at du har liggende et frimerke av ekstremt høy verdi, lik null. Men om du har samlet opp en hel del gjennom mange år, kan det jo være artig å sjekke om de er verdt en liten slant?

Selge gammel frimerkesamling
 • Du summer katalogverdien for alle merker som har en katalogverdi på mer enn kr. 50,-.
 • Alle disse merkene skal være i orden: rene med alle tagger eller hvis de er utakkede med rand rundt om merket, uten rifter eller flekker osv.
 • Merkene som ikke er i orden skal du vurdere til 0,- kr.
 • En samlede katalogverdi kan tjene som utgangspunkt for en vurdert salgspris – salgsprisen for samlingen vil så være maksimalt 10%.
 • Bedre enkeltmerker (dyre) kan selges enkeltvis til en langt høyere prosentandel av katalogverdien. Men dette er kun hvis du selv står for salget.
 • Hvis du skal bruke andre til at selge samlingen for deg, skal disse ha betalingen for dette. Pengene du sitter igjen med blir tilsvarende mindre.
 • Husk at kvaliteten er alfa og omega. God kvalitet gir bedre priser, dårlig kvalitet gir lavere priser.

Råd fra Norsk Filatelistforbund.

Slik går du frem:

 • Du kan blant annet ta kontakt med en frimerkeklubb for å få en vurdering på verdien av frimerkesamlingen din. Her finner du en oversikt over frimerkeklubbene i Norge som er organisert i NF.
 • Det er smart å skaffe seg kunnskap om verdi på frimerker før du eventuelt velger å selge - slik at du unngår å bli lurt. En som vet masse om et spesialområde som frimerkesamling, og som har brukt lang tid på å opparbeide seg denne kunnskapen, vil alltid vil ha en fordel.
 • Frimerkesamlere er som regel ordensmennesker og pleier å ha et visst system. Du bør derfor ikke «rote til» samlingen din. Har du et ryddig og oversiktelig system, kan det være lettere å vurdere samlingens verdi. Gode objekter som kan øke verdivurderingen kan ha blitt uforvarende gjemt og bli oversett ved et gjennomsyn.
 • Unngå å klippe merker av brev og postkort. Spesielt eldre merker er langt dyrere og ettertraktet dersom de sitter på brev eller kort. Det gjelder for eksempel på samtlige krigsmerker.
 • Selv om du skaffer deg en katalog og summerer samtlige verdier som merkene dine har, trenger ikke dette å gi et riktig bilde av markedsverdien på samlingen. Prisene i Handlerkatalogen, for eksempel, er prisene som frimerkeforhandlere opererer etter, ofte med rabatter. I tillegg er prisene oppgitt for merker i normalkvalitet, og markedsverdien varierer med kvaliteten. Men katalogpriser gir en pekepinn på hva du sitter med av verdier.
 • Med nyere merker menes merker utgitt etter 1960, ulike samlemapper, årssett, førstedagsbrev, julefrimerker og andre nyere utgivelser. Slike produkter finnes som regel med høye produksjonstall, og selv om katalogverdien er høy, vil ofte markedet ikke betale særlig for slikt materiale. Enkelte ting kan til og med selges særdeles lavt, hvis du i det hele tatt får solgt tingene. For nyere ubrukte merker vil ofte det beste være å bruke de som porto. Det finnes også de som kjøper opp ubrukte merker uten å være villig til å betale full pris for merkene.

(Kilde: Norsk Filatelistforbund)

Les også : Se hva vi fant i barneleksikonet fra 80-tallet

God investering?

På spørsmålet om frimerker er noe man bør begynne å samle på nå, som en potensiell, økonomisk investering for fremtiden, er Muggerud de

lt i sitt svar:

– Det er som kjent vanskelig å spå om fremtiden, men sannsynligvis vil sjeldent materiale fortsatt stige i verdi mens ordinært materiale vil synke. Med gode kunnskaper kan dette være en investering, men uten er det neppe det, avslutter han.

Les også : Det var en gang vi elsket reke­kabaret og fiske­pudding i skjell

Saken er først publisert på Vi.no - ny nettavis for godt voksne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:39 Senterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA
Siste nytt
23:39NorgeSenterpartiet puster Ap i nakken på ny måling23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA
Populært