Kinesiske inspektører skal kontrollere norsk laks

Mattilsynet håper at Kinas importforbud av hel sløyd laks med gjeller kan oppheves etter at kinesiske inspektører har besøkt Norge neste måned. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Les mer Lukk

Inspektører fra Kina kommer i mars til Norge for å inspisere norske lakseslakterier. Håpet er at Kinas utestengelse av hel sløyd laks med gjeller kan oppheves.

I 2015 stoppet kinesiske matmyndigheter importen av slik laks fra Troms, Nordland og Sør-Trøndelag etter at de fant ILA-virus på laks fra disse tre fylkene.

ILA-virus står for infeksiøs lakseanemi og er en svært alvorlig virussykdom som kun angriper laksefisk. Det er ingen behandling for den. Fisk som rammes, dør som regel i løpet av kort tid.

Utestengelsen fra Kina kan først oppheves etter inspeksjoner i Norge. Mattilsynet inviterte derfor i januar kineserne til inspeksjon og har nå fått beskjed om at de kommer.

– Vi er veldig fornøyd med at de kommer. Vi håper inspeksjonene resulterer i at alle anlegg uten ILA og PD kan eksportere fisk til Kina, sier Malin Florvåg, seksjonssjef i Mattilsynet.

I tillegg til inspeksjoner skal de kinesiske inspektørene få innsikt i norsk oppdrett og hvordan Mattilsynet fører tilsyn med næringen.

– Kina er også store på fiskeoppdrett, men deres oppdrett er veldig forskjellig fra vår. Besøket gir oss mulighet til å vise hvordan vi løser det, sier Florvåg.

De kinesiske inspektørene ankommer landet 7. mars og blir her i en drøy uke.