Bokaktuelle Gunhild Stordalen:

«Jeg har grått meg i søvn så mange netter»

Petter og Gunhild Stordalen sammen etter at Gunhild har holdt tale om EAT, på Dyrsku´n sitt 150-årsjubileum i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Les mer Lukk

– Jeg ville gi Petter muligheten til å gå fra meg, sier Gunhild Stordalen (39) på Skavlan fredag. I selvbiografien «Det store bildet» forteller hun hvordan kampen mot den uhelbredelige sykdommen har preget henne og ekteskapet.

– Jeg ville gi ham sjansen før det var for sent, og gi ham en mulighet til å gå fra meg, sier en følelsesladet Gunhild Stordalen (39) om samtaler med ektemannen Petter Stordalen i fredagens «Skavlan» på TV 2.

Legen og miljøaktivisten Gunhild giftet seg med hotellkongen Petter Stordalen i 2010.

I oktober 2014 ble hun diagnostisert med den den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose.

– Man sier det som det er

I programmet forteller hun blant annet om vurderinger hun og ektemannen, hotellkongen Petter Stordalen, måtte gjøre da det ble klart at hun led av sykdommen. Blant annet spørsmålet om de skulle fortsette å leve sammen:

Petter Stordalen og Gunhild Stordalen ankommer innvielsen av Petter Stordalens nysatsinger At Six, Hobo og TAK på Brunkebergs torg i Stockholm i 2017. Foto: Maja Suslin/TT / NTB scanpix Les mer Lukk

– Hvordan gjør man det, hvordan sier man det?, spør programlederen Fredrik Skavlan.

– Man sier det som det er, svarer Gunhild Stordalen;

– Han sa det ikke var et alternativ.

– Det viktigste er at vi har stått sammen

Samtidig er hun åpen om at en slik kronisk sykdom er en prøvelse for et parforhold:

«Men det viktigste er at vi har stått sammen», sier hun, ifølge TV 2s forhåndsomtale.

Systemisk sklerose er en sykdom i bindevevet omkring organene, og kan blant annet føre til store endringer i huden, men også påvirke lungenes funksjon, magen og gi leddsmerter.

Les også:Gunhild Stordalen: – Jeg har alltid visst at jeg var syk

«Har grått meg i søvn»

Stordalen er selv utdannet lege. Tirsdag ga hun ut selvbiografien «Det store bildet», hvor hun forteller om kampen mot den sjeldne sykdommen.

President i EAT Foundation Gunhild Stordalen taler under åpningen av EAT Asia-Pacific matforum i Indonesia i oktober 2017. NTB Scanpix/AP. Les mer Lukk

«Akkurat nå er det ingen effektiv kur for min sykdom», har Stordalen tidligere uttalt ifølge VG.

Selv om sykdommen Stordalen fikk påvist sykdommen først i 2014, men har slitt med symptomene store deler av livet, ifølge avisen.

Etter diagnosen har hun to ganger gått gjennom en eksperimentell og risikopreget stamcellebehandling i Nederland.

Først var prognosene positive, men høsten 2015 fikk hun et tilbakefall. Våren 2016 gikk hun gjennom den samme behandlingen en gang til, men i høst fikk hun igjen tilbakefall, med kraftig kløe, stivhet i hud og leddsmerter, forteller hun på Skavlan fredag kveld:

«Du klarer ikke å ligge stille. Jeg har grått meg i søvn så mange netter.»

Les også:Petter Stordalen: – Jeg har nesten ingen venner

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gunhild Stordalen deltok i en debatt under Arendalsuka i august. Temaet var matmangel og sult og var i regi av Eat, som Stordalen grunnla, og Caritas. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Les mer Lukk

«Har det bedre»

Likevel sier Stordalen at hun har det bedre i dag.

– Jeg har det bedre med meg selv også, sier hun i intervjuet.

Intervjuet med Skavlan ble spilt inn i Stockholm forrige uke, skriver VG, som også har publisert et klipp fra programmet.

Parallelt med kampen mot sykdommen har Gunhild Stordalen de siste årene også arbeidet med EAT Foundation, som hun bidro til å grunnlegge i 2016. Organisasjonen arbeider «for en sunnere og mer bærekraftig matindustri».

Hennes ektemann siden 2010, Petter Stordalen, er blant Norges rikeste. Han eier konsernet Strawberry, som blant annet består av Nordic Choice Hotels.

Allerede samme uke som utgivelsen er «Det store bildet» oppe i et opplag på 67.000 i Norge og Sverige.

Øvrige kilder: SNL, NTB.

Les også:

Stordalen mener Oljefondet må bidra til bedre matsikkerhet

Your browser doesn't support HTML5 video.

– Vi vet ikke hvor lang tid vi har