Hjertet - et av verdens eldste symboler

Hjertesymbolet, slik vi kjenner den, har eksistert i tusener av år og er i dag et av de eldste og mest kjente symboler som finnes. Foto: Colourbox.com. Les mer Lukk

Valentinsdagen får millioner av mennesker verden over vil tegne det mest kjente symbolet for kjærlighet, et eldgammelt symbol som har vært i bruk siden før siste istid.

... Og tror du da at det er snakk om en fisk, en penis eller kanskje en bitteliten gris, er du sjarmerende langt vekk på jordet.

Vi snakker selvsagt om et hjerte, og da fortrinnsvis av den røde sorten.
Hjertesymbolet, slik vi kjenner det med to halvsirkler øverst og en spiss nederst, har eksistert i tusener av år og er i dag et av de eldste og mest kjente symbolene som finnes.

Hjerteformen har ikke bare vært forbundet med kjærlighet og romantikk. Hva man har lagt i symbolet, har vært avhengig av religion og tidsepoke. Denne tegningen av hjertet i en mammut ble funnet i en hule i Spania og antas å være mellom 18.000 og 13.000 år gammel. Foto: Colourbox. Les mer Lukk

Symbolet ble først tatt i bruk av jegere i Europa allerede før siste istid. Kanskje ikke så overraskende antar man at hjerteformen da henspeilet på det livgivende organet som pumper blod rundt i kroppen vår.

Helt sikker er man imidlertid ikke, for cro-magnon-menneskene som først tok symbolet i bruk, er i dag av naturlige grunner umulig å få i tale. De levde nemlig i Europa fra omtrent 45.000 til 10.000 år siden. Og den klassiske framstillingen av hjerteformen ligner bare vagt på menneskets hjerte.

Derfor mener enkelte at vår måte å tegne hjertet på må ha hatt et annet utgangspunkt, som for eksempel hjertet til kua. Kuhjertet var sympatisk nok et mer vanlig syn for den vanlige oldtidsmann og kvinne enn selve menneskehjertet.

Les også: Pompeii avslører romersk kyss på Valentinsdagen

Kjønnsorgan eller skilpaddehjerte?

Selv om kuhjertet er mer likt den ikoniske hjerteformen vi bruker i dag, er likheten likevel ikke slående. Hjerteformen er faktisk vel så lik skilpaddenes trekammers-hjerte, tuppen av penis eller kvinners kjønnsorgan, bryster eller bakende.

Bladene til eføy har en umiskjennelig hjerteform. I det gamle Hellas er fruktbarhetsguden Dionysos ofte fremstilt med en krans av eføyblader. Foto: Colourbox.com. Les mer Lukk

En teori er at hjerteformen som romantisk symbol kan ha stammet fra det antikke Hellas. Her ble symbolet brukt for å fremstille eføy-bladene i kransen til fruktbarhetsguden Dionysos og senere også kjærlighetsguden Eros.

400 år inn i vår tidsregning ble den stiliserte formen av eføyblad brukt på skiltet til et bordell i oldtidsbyen Efesos.

Les også: Seks steder hvor verden sier «jeg elsker deg»

Blir vanlig i middelalderen

Den neste store forandringen for hjertesymbolet skjedde i løpet av middelalderen. Da begynte hjertet å symbolisere både den romantiske kjærligheten mellom mann og kvinne - i tillegg til den åndelige kjærligheten mellom mennesker og Gud. Det finnes utallige eksempler på hjerteformede blader i illustrasjoner laget av middelalderens munker, men også i middelalderens malerier og bilder av par og elskere dukker bladformen opp. Gradvis blir disse bladene farget røde, en farge forbundet med kjærlighet og lidenskap siden tidlige tider, men også en farge forbundet med blod.

Her i Norden brukes hjerteformen også som symbol på utedo. Foto: Guttorm Raknes / Wikimedia Commons. Les mer Lukk

Hva man har lagt i hjertesymbolet, har gjerne vært avhengig av religion og tidsepoke.

I middelalderen assosierte menneskene gjerne hjerteformen med union, samhold og ild.

Aztekerne, hinduene, buddhistene, muslimer, jøder, kelterne og taoister bruker hjertet som et symbol for hell og lykke.

Her hjemme har vi også brukt hjerteformen i forbindelse med mer trivielle ting, som toalett og utedo.

Les også: Sonja Henies ishjerte

Alle hjerters dag

Alle hjerters dag, eller valentinsdagen 14. februar, har vært feiret i Europa siden 1600-tallet. Ifølge Wikipedia har feiringen bakgrunn i myten om den romerske helgenen Valentin, som ble fengslet etter at den romerske keiseren Claudius II truet med fengsel og dødsstraff for dem som ikke avsverget seg kristendommen.

Valentin nektet imidlertid å oppgi troen på sin gud og ble derfor steinet til døde i år 273.

Før Valentin ble drept, skrev han et brev til sin kjære Julia og bad henne holde seg til Gud. Han undertegnet med «… fra din Valentin».

Les også: De ble drept på kjærlighetens dag

Kilde: Wikipedia, Symbols.com, Scribol.com, Yahoo Answers.