– Nødutganger og brannvarsling intakt

Olav Thon var selv på branntomta i formiddag. Foto: Scanpix.
Olav Thon var selv på branntomta i formiddag. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p– Det er helt feil at nødutgangene i Urtegata 31 var boltet. I så fall må det ha skjedd i løpet av natta, fastslår gårdeier Olav Thon.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

84-åringen oppsøkte lørdag formiddag brannstedet på Grønland for å gi uttrykk for sin sympati med ofrene for brannen. Thon sier til NTB at han har snakket med vaktmesteren som bare for en dag siden så at alt var i orden.

Thon sier brannen er en fryktelig tragedie.

– Jeg avbrøt selvsagt alle mine planer for denne weekenden og dro øyeblikkelig hit for å se om det er noe jeg kan gjøre for å hjelpe. Vi skal i hvert fall sørge for at folk får tak over hodet slik at det ikke blir et problem, sier Thon.

Han beskriver det gamle nonneklosteret som en grei gård med et pent eksteriør. Innvendig er gården fulgt opp, med et moderne brannvarslingsanlegg og løpende tilsyn.

– Vi har kontrakt med firmaet som leverte varslingssystemet om kontinuerlig kontroll og tilsyn, sier Thon.

Thon sier han stoler fullt ut på politiets etterforskning av brannårsaken, men kommer tilbake til påstanden om at nødutgangene var boltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan selvsagt ikke garantere at noen ikke har boltet dem i løpet av natta, men det virker helt unaturlig for meg, sier Thon.

Vil hjelpe

Konserndirektør Øystein Trøseid sier at hans og medarbeidernes tanker nå er hos de mange leietakerne som ikke lenger har noe sted å bo, og hos de pårørende til ofrene for brannen.

– Vi gjør nå vårt ytterste for å hjelpe. Thon Gruppen disponerer både leiligheter og hoteller. Med politiets hjelp håper vi å skaffe alle dem som er rammet tak over hodet i løpet av helgen, sier Trøseid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Urtegata 31 var opprinnelig et nonnekloster tilknyttet den katolske kirken på Grønland i Oslo. Da Olav Thon overtok bygget ble nonnecellene oppgradert, men de er ikke endret vesentlig på.

– Stedet består derfor av 54 hybler der det bor en person i hver hybel, sier Trøseid.

Døgnkontroll umulig

Konserndirektøren tilbakeviser påstandene om at nødutgangene var boltet og alarmsystemet ute av funksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK meldte lørdag formiddag at nødutgangen på baksiden av Urtegata 31 var boltet igjen og brannslukningsapparatene fjernet. Brannalarmen i bygningen skal ifølge NRK heller ikke ha vært direkte knyttet til alarmsentralen etter at det hadde vært mange falske brannalarmer fra bygningen.

Konserndirektøren stiller seg helt uforstående til dette.

– Ved siste kontroll er det fastslått at de tre rømningsveiene var intakt, og brannvarslingssystemet kontrolleres fortløpende av serviceselskapet, men hva som skjer i et slikt bygg fra den ene dagen til den andre kan vi selvsagt ikke ha full kontroll med, sier Trøseid.

- En rømningsvei var åpen

Vakthavende brannsjef Nils Kristiansen sier han ikke er kjent med at nødutganger var boltet igjen i Urtegata 31. Han slår fast at en rømningsvei var åpen hele tiden.

– Så vidt jeg har forstått er det tre rømningsveier som alle går via trapper. Den ene rømningsveien er hovedinngangen, og den ble jo blokkert fordi det trolig var der ilden oppsto, sier Kristiansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fastslår at den andre rømningsveien var åpen hele tiden og at mange kom ut den veien. Derimot er det mer uklart hvordan den tredje rømningsveien fungerte fordi brannen spredte seg til dette området.

– Foreløpig kan jeg ikke si noe sikkert, men mye kan tyde på at også denne rømningsveien raskt ble blokkert av røyk og ild, men hvor opplysningene om boltingen kommer fra, vet jeg ikke noe om. (©NTB)