Frykter ny naturkatastrofe i New Orleans

Mandag formiddag kom det meldinger om at vann hadde begynt å flomme over en av demningene i New Orleans. Foto: Scanpix.
Mandag formiddag kom det meldinger om at vann hadde begynt å flomme over en av demningene i New Orleans. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDa Gustav hamret inn over USAs sørkyst mandag, var vinden så kraftig at strømkabler ble slitt tvers av.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rett nok ble Gustav nedgradert fra en kategori tre-orkan til en kategori to rett før den nådde land, men det spilte liten rolle for de få som ikke hadde evakuert området. Frykt for en ny naturkatastrofe preget New Orleans og resten av delstaten Louisiana.

– Det kan bli oversvømmelser, men det vil ikke bli som i 2005 med Katrina, sier major Tim Krugan i det amerikanske ingeniørkorpset i New Orleans til NTB.

Det kom mandag formiddag rapporter om at vann hadde begynte å flomme over en av demningene i New Orleans.

Avtok i styrke

Orkanen traff land ved Cocodrie i Louisiana mandag formiddag, ifølge det amerikanske orkansenteret. Spørsmålet både lokalbefolkningen og øvrige amerikanere stiller seg, er om myndighetene lærte noe av Katrina, som krevde over 1.600 menneskeliv og la store deler av New Orleans under vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De neste timene blir kritiske. Dette er første test siden Katrina. Vi har gjort mye siden 2005, men vi har mye jobb igjen, sier Krugan på telefon fra New Orleans mandag morgen.

Vestbredden

– Området vi er mest engstelige for i New Orleans er den vestlige bredden av innsjøen. Det er der det ser ut til at vannet kommer til å stige mest, sier Krugan. Han koordinerer arbeidet med flomvernet av byen.

Det var da nivået i innsjøen Pontchartrain nord for byen steg kraftig, at New Orleans ble oversvømmet for tre år siden.

Innbyggerne frykter at gjenoppbyggingsarbeidet som er gjort de siste tre årene vil være forgjeves når Gustav har herjet fra seg. Arbeidet med å forsterke flomvernet i New Orleans er ennå ikke ferdig. Katrinas ødeleggelser skal ha kostet 400 milliarder kroner, og innbyggerne i området har ikke glemt naturkatastrofen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Livstruende

I New Orleans ble strømmen borte i deler av byen mandag, og i byen I Pointe a La Hache sørøst for jazzbyen hadde vannet steget med 2,7 meter mandag formiddag.

Det ligger en mengde oljeterminaler i I Pointe a La Hache. 56 prosent av den importerte oljen og olje fra Mexicogolfen kommer hit. Dersom vannet stiger til mellom 3 og 4 meter, vil det kunne føre til livstruende oversvømmelser, ifølge myndighetene.

Flyktet

Over to millioner mennesker hadde flyktet fra området før orkanen nådde land, og New Orleans er omgjort til en spøkelsesby med bare 10.000 mennesker. Mer enn 11 millioner mennesker i fem ulike delstater risikerer å bli rammet av uværet.

Vanessa Jones (50), som bor i New Orleans, sier hun hadde planlagt å bli værende i byen, men hun endret mening etter å ha sett på nyhetene.

– Jeg kan ikke ta sjansen fordi så mange mennesker mistet livet i Katrina, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene nøyde seg ikke med å beordre evakuering, men slo også fast at folk som plyndrer den folketomme byen, blir arrestert.

– Ny rekord

Vindstyrken var mandag på 51 meter per sekund (m/s), mens den på sin ferd gjennom Karibia nådde rekordhøye 94 m/s. Styrtregn, vind og flom forårsaket av Gustav krevde minst 94 menneskeliv i Den dominikanske republikk, på Jamaica og i Haiti.

USAs nasjonale orkansenter advarte om at Gustav kan utløse en «ekstremt farlig» stormflo på 4,2 meter over normalt nivå, skriver BBC. Lokale tornadoer kan også komme til å gjøre stor skade.

Politikerstrøm

President George W. Bush fikk sterk kritikk for at myndighetene reagerte for sent og ukoordinert i 2005 da Katrina rammet det området som nå igjen er truet. Republikanernes toppolitikere satser derfor alt på å unngå at det samme skjer igjen og reiste til de rammede områdene allerede før uværet nådde land.

Bush reiste til Texas for å følge nødhjelpsarbeid i delstaten, mens partiets presidentkandidat John McCain dro til området for å følge forberedelsene som gjøres for å takle orkanen.

Det betyr samtidig at festivitasen rundt Republikanernes landsmøte blir tonet kraftig ned. (©NTB)