Regjeringen bruker 6,3 milliarder mer

Finansminister Kristin Halvorsen la frem revidert nasjonalbudsjett  for 2008 under en pressekonferanse i Oslo torsdag
Finansminister Kristin Halvorsen la frem revidert nasjonalbudsjett for 2008 under en pressekonferanse i Oslo torsdag
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veksten i norsk økonomi er knallsterk, og regjeringen pøser ut penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk økonomi går så det suser, og en pen oppgang i skatte- og utbytteinntektene gjør at det såkalte strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet reduseres med hele 2,9 milliarder kroner.
Inntektene øker med 9,2 milliarder kroner i forhold til det opprinnelige budsjettet, mens utgiftene øker med 6,3 milliarder kroner. Underskuddet er nå på 73,9 milliarder.


Rekordhøy vekst

Norge må tilbake til 1960-tallet for å finne en periode med like sterk økonomisk vekst som den vi har hatt gjennom de siste fire årene.

– Kapasitetsutnyttelsen i økonomien er svært høy, og i mange sektorer er det svært vanskelig å finne kvalifisert arbeidskraft. Derfor legger regjeringen stor vekt på å holde bruken av oljeinntekter på et nivå som understøtter en fortsatt balansert utvikling i norsk økonomi, sier Halvorsen i en kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruken av oljeinntekter i 2008 ligger an til å bli rundt syv milliarder kroner lavere enn ventet realavkastning av Statens pensjonsfond – Utland.

Les også:
Utbyttefest for staten
Tror på fortsatt oljefest
Halvorsens nye milliarder

Tar opp anslagene

Ifølge budsjettforslaget er veksten i fastlandsøkonomien nå i ferd med å avta.

- Boligbyggingen har gått ned de siste månedene, og varekonsumet vokser langsommere enn gjennom de siste årene. I tillegg er det tegn til avdemping i eksporten av tradisjonelle varer. Den sterke oppgangen i investeringene i petroleumssektoren ser imidlertid ut til å fortsette, heter det i pressemeldingen.

Nå venter regjeringen at veksten i brutto nasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge kommer til å være på 3,25 prosent i 2008, 0,5 prosentpoeng mer enn det som ble lagt til grunn i Nasjonalbudsjettet for 2008. Det innebærer at 2008 blir det femte året på rad med vekst over trend selv om det nå ligger an til en klar avdemping gjennom året.

Strammer seg til

Ledigheten i Norge er på bunnivå, og bidrar til at sysselsettingen stadig øker.

I Nasjonalbudsjettet var veksten i sysselsettingen estimert til 25.000 mennesker, men tallet har nå blitt revidert til 60.000 personer.