Brudd i meklingen – SAS rammet av pilotstreik

Fly fra SAS parkert på Arlanda utenfor Stockholm. Foto: Pontus Lundahl (NTB scanpix)
Fly fra SAS parkert på Arlanda utenfor Stockholm. Foto: Pontus Lundahl (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

De norske flygerne beskylder SAS for ensidig å diktere innholdet i den nye tariffavtalen og brøt derfor meklingen torsdag morgen. Dermed er selskapet rammet av streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke akseptere å bli diktert en tariffavtale av SAS som betyr ytterligere forringelser av våre betingelser, og som vi mener går på bekostning av flysikkerheten og våre medlemmers helse, sier fungerende leder Rune Sundland i Norsk Cockpitforbund.

I første omgang tas seks flygere på SAS sitt langrutenett ut i streik fra og med 21. mai, med gradvis opptrapping gjennom pinsehelgen. Ytterligere uttak av samtlige 312 flygere vurderes fortløpende.

Meklingen mellom NHO Luftfart og Norsk Cockpitforbund har pågått siden mandag i et forsøk på å etablere en helt ny tariffavtale for Cockpitforbundets medlemmer. Klokken 5.20 torsdag ble meklingen avsluttet uten resultat, og konflikten er dermed et faktum, melder forbundet.

Siste: Flygerstreiken i SAS avblåst torsdag morgen

Fortsatt uvisst i Sverige

I første omgang får streiken bare mindre konsekvenser for SAS' flyginger fra Norge, fordi streikeuttaket er relativt beskjedent. Det er først og fremst i Sverige at det kan bli større konsekvenser for passasjerene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Økt fare for pilotstreik i SAS

Svensk pilotförening, som organiserer drøyt 300 svenske flygere, satt torsdag morgen fortsatt i mekling med SAS-ledelsen. Forbundet har varslet at alle deres medlemmer i SAS vil bli tatt ut hvis meklingen ender i konflikt.

– Våre reisende vil lide under konflikten, og jeg kan bare beklage at vi nå står overfor en situasjon som truer med å berøre mange passasjerer på en negativ måte, sier konsernsjef Rikard Gustafson i en børsmelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet av SAS' flyginger i Sverige og til og fra Sverige vil rammes hvis det blir streik. Det kan også oppstå enkelte forstyrrelser i flytrafikken i Norge og Danmark, advarer selskapet.

Les også: Lokførerne truer med streik

110 flyginger kansellert

Utfallet av meklingen i Sverige var en times tid før fristen gikk ut fortsatt uvisst.

– Partene er blitt enige om å utsette meklingsfristen til klokken 8 torsdag morgen, og forhandlingene fortsetter fram til da, sier pressekoordinator Rebecca Rosenvinge i de svenske flygernes fagforening Svensk pilotförening til nyhetsbyrået TT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SAS har vært føre var og har allerede kansellert 110 flyginger i påvente av en mulig streik, de fleste av dem i Sverige. Selskapet har dessuten satt inn tiltak for å gjøre konsekvensene for passasjerene så små som mulig.

Norge: Noen få berørt

I Norge melder selskapet i en melding til sine passasjerer at bare «noen få flyginger» vil bli berørt av streiken. De seks flygerne som først tas ut i streik, flyr alle transatlantiske ruter.

SAS ber passasjerer uansett sjekke om deres flyginger går som oppsatt.

«Hvis din flyging er kansellert, vennligst ikke dra til flyplassen, men kontakt ditt reisebyrå eller SAS», heter det i meldingen. Selskapet tilbyr nye flybilletter enten ved første anledning, ved en senere dato avhengig av tilgjengelighet eller pengene tilbake.