160 kroner for å se Nordkapp

VAKKERT: Nordkapp-platået er et imponerende skue der det ligger i havgapet. Foto: Hanna Sikkeland.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle som ønsker å besøke Nordkapp er nødt til å betale for å se på utsikten. - Vi trenger pengene til å drive anlegget, svarer eieren av Nordkapp-platået. I fjor besøkte 230.000 platået.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NORDKAPP (ABC NYHETER): Brasilianske Celine Frete (70) har reist sammen med mannen sin til Finnmark med et cruiseskip som nå ligger til kai i Honningsvåg.

Lørdag var hun innom Nordkapp under sitt Norges-besøk.

– Jeg synes det var veldig dyrt å komme inn hit. Det kostet meg og mannen min 320 kroner bare for å se på utsikten, sier Frete til ABC Nyheter.

Hun er ikke fornøyd med hvor mye turistene må punge ut for opplevelsen.

– Men nå er jo alt i Norge ekstremt dyrt, så jeg er ikke veldig overrasket. Alt man skal kjøpe koster veldig mye. Jeg er på ferie med mannen min og vi må virkelig passe på økonomien og ikke bruke så mye penger. Vi spiser ikke ute, men benytter oss av serveringen ombord på cruiseskipet vi reiser med i stedet, forklarer Frete.

SPARER: Brasilianske Celina Frete må spare så mye hun klarer mens hun er på ferie i Norge. Foto: Steffen Zachariassen.SPARER: Brasilianske Celina Frete må spare så mye hun klarer mens hun er på ferie i Norge. Foto: Steffen Zachariassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasilianeren forteller at det eneste hun og ektemannen tillater seg å kjøpe når de er i land, er suvenirer og gaver de kan ta med tilbake til Brasil.

De 160 kronene går kun til å se på utsikten. Ønsker du å besøke noen av de andre attraksjonene på platået er du nødt til å betale mer.

Les også: Bli med ut på Altaelva

Mister ikke nattesøvnen

Knut Sigurd Pettersen er distriktsdirektør i hotellkjeden Rica som eier Nordkapp-platået. Han sier til ABC Nyheter at han ikke mister nattesøvnen av at turistene synes det er for dyrt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi oppfatter ikke at det er stive priser med det kostnadsnivået vi har i Norge. Dette er en velholdt plass og Rica-kjeden har investert 350 millioner kroner i anlegget der oppe.

– 160 kroner per person høres mye ut?

– Det er for å forsvare kostnadene ved å drive anlegget. Sett opp mot andre attraksjoner synes vi ikke det er ille i det hele tatt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Distriktsdirektøren skjønner imidlertid at prisene kan komme som et sjokk for de som ikke har planlagt reisen godt.

– Det er ofte et problem at noen kommer til en naturattraksjon og tror det er gratis. Når de møter bommen kan jeg skjønne at det blir et problem. Men på Nordkapp har 80 prosent av gjestene betalt før de kommer, sier han.

Les også: Thomaz (60) kjører liggesykkel til Nordkapp

Flest fra Tyskland

Resepsjonist og guide, Ernesta Patcha, jobber med å fortelle turistene hva de bør gjøre og se når de besøker Nordkapp-platået. Hun forteller mange ønsker å kunne slå i bordet med at de har besøkt Europas nordligste plass.

– Alle vil si at de har vært på Nordkapp en gang i løpet av livet, mener hun.

Den 307 meter høye, bratte klippen er ofte omtalt som det nordligste punktet i Europa. Likevel er Knivskjelodden ca. 1380 m lenger nord, og dermed det kontinentale Europas egentlige nordpunkt. I tillegg ligger begge disse punktene på en øy og kan derfor ikke regnes som en del av fastlandet. Dermed har turistene kanskje ikke like mye å slå i bordet med som de tror når de returnerer fra ferien i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Patcha forteller videre det er en nasjon hun får oftere besøk av enn andre. Det er nemlig ikke bare på veiene tyskerne gjør seg bemerket i Norge om sommeren.

– Det er helt klart flest tyskere som kommer hit. De kjenner til historien til plassen, i tillegg til at de er knyttet til Norge på grunn av krigen. Det er selvfølgelig også en god del nordmenn, og folk fra Frankrike og Spania, forteller hun.

Saken fortsetter under bildetErnesta Patcha tror folk er facinert av Nordkapp fordi platået ligger så langt nord. Foto: Hanna Sikkeland.Ernesta Patcha tror folk er facinert av Nordkapp fordi platået ligger så langt nord. Foto: Hanna Sikkeland.

Les også: – Her skal jeg bo og her skal jeg dø

Den første turisten

Hvis du besøker Nordkapp-platået er det flere steder du kan gå innom - blant annet museet i kjelleren i hovedbygget. Her kan du bli med på en reise gjennom historien til det populære turistmålet.

Du kan for eksempel lese om den italienske presten som regnes som den første turisten på Nordkapp. Han reiste dit for å finne ut hvordan folk kunne overleve så langt nord på kloden. Da han kom frem, skal han ha utbrutt følgende:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Her er jeg ved Nordkapp hvilket er den ytterste grense av Finnmark og jeg kan si av hele verden, min vitelyst er nå tilfredsstilt.

Les også: Dette har Hammerfest å by på

Mange kongelige har besøkt plassen opp gjennom historien. I 1907 besøkte Siams konge Nordkapp. Han hadde dårlig helse og ble båret opp de 1008 trappetrinnene som førte ham til klippens høyeste punkt.

Mannskapet hans hugget datoen og kongens signatur inn i en stein oppe på platået. I dag ligger steinen ved informasjonen i hovedbygget. Du kan se bildet av steinen i bildegalleriet over.