Uendret styringsrente

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank holder styringsrenta uendret på 0,75 prosent, men varsler at den kan bli satt ned til våren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for beslutningen er at fallet i oljeprisen og nedgang i oljeinvesteringer slår ut på norsk økonomi. Forbruket og private investeringer ventes også å bli lavere fremover enn hva Norges Bank tidligere har lagt til grunn.

På den andre siden vil en ekspansiv finanspolitikk bidra til å holde etterspørselen etter varer og tjenester oppe. Samlet sett er det utsikter til at veksten fremover blir litt svakere enn ventet. Arbeidsledigheten ventes å stige noe mer enn anslått i forrige rapport, heter det i pressemeldingen fra Norges Bank.

– Blir utviklingen om lag slik vi nå ser for oss, kan styringsrenten bli satt ned i løpet av første halvår 2016, sier sentralbanksjef Øystein Olsen

Bekymret for boligprisene

Beslutningen begrunnes også med at en lavere styringsrente kan øke risikoen for at boligpriser og gjeld tiltar. Norges Eiendomsmeglerforbund er tilfreds med avgjørelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En ny rentesenkning på dette tidspunktet kunne utløst en ny kreditbølge i pressområder, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Les også: – Det blir dyrere å kjøpe bolig neste år

Han registrerer tendens til at banker prioriterer boliglånskunder framfor bedriftskunder, og at flere banker har brutt med Finansdepartementets utlånsforskrift.

– Stadig billigere kreditt får mange husholdninger til å ta høyere risiko og låne over framtidig bæreevne. Derfor er vi tilfreds med at sentralbanken holder igjen styringsrenten, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Splittet

Ekspertene var på forhånd delt i vurderingen om renten ville bli kuttet før jul, men mange er enige om at det vil bli rentenedsettelse til våren.

Sparebank 1 Gruppen, Handelsbanken og DNB Markets hadde alle ventet seg rentekutt.

Argumentene som pekte i den retning, var at norsk økonomi har hatt en svakere utvikling enn det Norges Bank så for seg i sin forrige fremtidsanalyse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dessuten er det tre måneder til neste rentemøte. Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen mente derfor det kunne være grunn til å tro at Norges Bank ville være litt i forkant.

Nordea og Statistisk sentralbyrå mente derimot det var grunn til å tro at styringsrenten ville bli liggende denne gangen. Ifølge SSBs Økonomiske analyser vil styringsrenten reduseres til våren, og deretter ligge fast inntil det blir en forsiktig oppgang mot slutten av 2018.