IMF forventer at Hellas betaler avdraget tirsdag

Avstanden var fortsatt stor da Hellas' statsminister Alexis Tsipras i ettiden natt til torsdag avsluttet forhandlinger med kreditorenes ledere, men samtalene er i gang igjen tidlig torsdag morgen. 
Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix
Avstanden var fortsatt stor da Hellas' statsminister Alexis Tsipras i ettiden natt til torsdag avsluttet forhandlinger med kreditorenes ledere, men samtalene er i gang igjen tidlig torsdag morgen. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale pengefondet IMF forventer at Hellas klarer å betale avdraget på 1,5 milliarder euro som forfaller tirsdag, sier en talsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snakket om mislighold er bare «spekulasjoner, fordi vi forventer at betalingen blir utført 30. juni, og det er det greske myndigheter har sagt offentlig, sier IMF-talsmann Gerry Rice torsdag ettermiddag.

Tross lange forhandlinger kom ikke statsminister Alexis Tsipras og lederne i kreditorgruppen i EU og IMF fram til noe felles forhandlingsdokument før finansministermøtet torsdag. Det endte også uten resultat, og forhandlingene fortsetter trolig fredag.

Det greske kriseprogrammet løper ut tirsdag, samtidig som IMF-avdraget forfaller.

Ingen enighet før eurosone-møte i Brussel

Eurosonens finansministre har fått nye forslag for å løse situasjonen i Hellas, men Hellas og kreditorene har ikke klart å komme fram til et felles forslag.

Kreditorene Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF) er enige om en samling dokumenter som kan være plattformen for en avtale, opplyser en kilde i EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas leverer sitt eget forslag.

– Våre forslag er detaljerte og skal presenteres for eurogruppen, sier en gresk kilde.

Les også : – Toget er gått for Hellas' IMF-avdrag

Finansministrene i de 19 eurolandene skal torsdag ettermiddag gå gjennom forslagene.

Østerrikes finansminister Hans Jörg Schelling sier før møtet at han frustrert over at Hellas ikke går med på kompromisser.

– Tydeligvis har det ikke vært noen fremgang over natten. Hellas avviste alle slags kompromiss og kom konstant med nye ønsker, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansministrene beskylder Hellas for å nekte å gå med på kompromisser til tross for at Hellas desperat trenger den siste utbetalingen av et kriselån for å betale avdrag på gjeld til IMF som forfaller 30. juni. Av kreditorenes krav som Hellas ikke vil godta, er en heving av pensjonsalderen fra 62 til 67, og at dette skal skje innen 2022, ikke 2025.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas' statsminister Alexis Tsipras tror fortsatt på et kompromiss med kreditorene.

– Europeisk historie er full av uenighet, forhandlinger og så kompromisser. Så etter et omfattende gresk forslag er jeg trygg på at vi skal nå et kompromiss som kan hjelpe eurosonen og grekerne overvinne krisen, sa Tsipras på vei inn til EU-toppmøte i Brussel torsdag.