Du kan ha krav på pengene tilbake

CHARGEBACK: Får du ikke varen du bestilte på nett, kan du i noen tilfeller kreve pengene igjen fra kortutsteder. (Foto: ALL OVER PRESS)
CHARGEBACK: Får du ikke varen du bestilte på nett, kan du i noen tilfeller kreve pengene igjen fra kortutsteder. (Foto: ALL OVER PRESS)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Handler du på nett og får trøbbel med nettbutikken, kan du ha krav på å få refundert penger for kjøpet av banken din.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det glemmer svært mange av bankene å informere om.

- Basert på tall for netthandel i Norge slipper bankene unna krav på omtrent 3 milliarder kroner årlig, fordi forbrukeren ikke kjenner rettighetene sine godt nok, sier direktør Ragnar Wiik i Forbruker Europa.

Les også hvor mye du egentlig betaler for varene du bestiller fra utlandet

Krav på pengene tilbake

Har du bestilt en vare og betalt med kredittkort, kan du i flere tilfeller ha mulighet til å få pengene igjen fra den som har utstedt deg kredittkortet. Dette kalles chargeback.

- Du kan få pengene dine refundert fra betalingssystemet når en selger ikke respekterer dine rettigheter ved netthandel, sier Wiik.

Han legger til at det teknisk sett skjer en tilbakeføring av transaksjonen fra kortinnløser, som kan være en bank, til kortutsteder, som kan være en bank eller et kredittkortselskap.


Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ragnar Wiik. (Foto: FORBRUKER EUROPA)Ragnar Wiik. (Foto: FORBRUKER EUROPA)

Men hva skal til for at du kan ha krav på å få pengene tilbake? For eksempel hvis kredittkortet ditt er belastet uten din autorisasjon, eller en vare du har betalt for ikke blir levert, kan du få ditt tap dekket uavhengig av type kort ved bruk av Visa og Mastercard, også debetkort. At du har disse rettighetene, mener Forbrukerrådet det informeres altfor dårlig om. Av de åtte bankene de har undersøkt, er det bare én bank som gir tilstrekkelig god informasjon, nemlig Sparebanken Vest.

Du risikerer å betale dyrt for gratisproduktene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse bankene er undersøkt

I undersøkelsen som er utført hos følgende åtte store banker, er det kun Sparebanken Vest som gir god nok informasjon på sine nettsider om muligheten til å fremme krav mot banken:


  • Danske Bank
  • DNB
  • Handelsbanken
  • Nordea
  • Skandiabanken
  • Sparebanken 1
  • Sparebanken Vest
  • Storebrand

  • Forbrukerrådets stikkprøveundersøkelse ble gjennomført i august i år, hvor de i løpet av to minutter lette etter informasjon om reklamasjon ved kredittkortkjøp på bankenes nettsider, uten å være innlogget. Hvis de ikke fant informasjonen i løpet av to minutter, anses den for å være for vanskelig å finne. Hos Sparebanken Vest fant Forbrukerrådet tilstrekkelig med informasjon. Også hos Handelsbanken og Nordea fant de noe informasjon om dette, men som ikke var fullstendig.

For dårlig av bankene

Hos de øvrige fem bankene fant Forbrukerrådet lite eller ingen tilgjengelig informasjon på de åpne nettsidene, og de måtte lete i avtalevilkårene for de respektive kredittkortene. De fant heller ikke reklamasjonsskjema, og syns dette er svært lite forbrukervennlig.

- Hva syns du om at bankene informerer for dårlig om dette til sine kunder?
- Det er synd, siden de er forpliktet til det i henhold til Finansavtaleloven, og siden kortkunder generelt ikke kjenner sine rettigheter godt nok, sier Ragnar Wiik, og viser samtidig til an annen undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte rett før sommeren. Der kom det frem at 84 prosent av netthandelkundene ikke fremmet krav overfor bank eller kortselskap etter problemer med netthandel - som kan gi en millardbesparelse for bankene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DNB uenig i kritikk

DNB, som er én av de undersøkte bankene, kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Forbrukerrådet.

Vidar Korsberg Dalsbø (Foto: DNB)Vidar Korsberg Dalsbø (Foto: DNB)

- Vi opplever ikke at kundene ser på dette som noe problem. Det er svært lett og intuitivt å finne fram til informasjon om sin kredittkortavtale, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB til Dinside.

Informasjonen fra DNB er i hovedsak tilgjengelig når kundene er innlogget i nettbanken. Han påpeker at det å lage en struktur på en nettside som gjør at alle finner fram, alltid er en utfordring, særlig for en bedrift som DNB med sitt mangfold av tjenester.

- Men vår opplevelse, og de tilbakemeldinger vi får gjennom undersøkelser, tilsier at vi har lyktes med å lage et nettsted der våre kunder finner lett fram, sier Korsberg Dalsbø.

De gir deg gode råd om økonomi - og tilbyr 30 kredittkort. Er dette greit?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritisk til undersøkelse

Videre stiller DNB spørsmål ved nytten av en undersøke informasjon som ikke er på kundenes innloggede side. Vidar Korsberg Dalsbø viser til at det er der kundene er, og at deres nettbank er skreddersydd opp mot ulike kundegrupper og de produktvalgene enkeltkunder gjør.

- Er du kredittkortkunde i DNB, vil dette kundeforholdet komme opp på førstesiden når du logger deg inn i nettbanken. Kunder kan også tilpasse egen nettbank, sier han.

- Du vil først og fremst finne produktinformasjon og priser på dnb.no når du ikke er innlogget, og siden retter seg i stor grad potensielle kunder, legger Korsberg Dalsbø til.

Han presiserer at de ivaretar alle krav om informasjon og fullstendige avtaler er ivaretatt når kunder bestiller et nytt produkt, og kunder vil få all informasjon tilgjengelig i nettbanken.