Warren refser grådighetskulturen

Peter Warren er en av Norges fremste forvaltere. Foto: NTB scanpix
Peter Warren er en av Norges fremste forvaltere. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansguru Peter Warren tar et oppgjør med dagens lønnssystem, som han mener nærmest oppfordrer de ansatte til uønsket atferd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peter Warren, leder av forvaltningsselskapet Warren, mener at lønnssystemet i finansbransjen overhodet ikke er hensiktsmessig. Han mener spesielt bonusstaket, som ble innført i kjølvannet av finanskrisen i 2010, er urettferdig.

– De rammer ledere i finansforetak som ikke påfører samfunnet risiko, mens hensikten er å ramme banker som kan overføre tap og risiko til skattebetalerne når det går galt, sier han til ABC Nyheter.

Forvalteren understreker at finanskrisen ikke kom fra Norge.

– Hva er rimeligheten i at norske ledere skal betale for det noen få banker gjorde i USA?, spør han retorisk.

Peter Warren har også skrevet utdypende om dette temaet på sin finansblogg.

Les også: Én av to misunner rike venner

Kortsiktige av natur

«Dagens lønnssystem i finansbransjen utsetter foretakene for stor risiko, samtidig som det nærmest oppfordrer ansatte til ønsket og uheldig atferd», skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kuren mot grådighetskulturen i finansbransjen, mener Warren ligger i å plassere ansvar hos de som oftest opptrer uetisk.

– Nøkkelen her er at de som har hatt de høyeste bonusene ikke er lederne i finansforetakene, men selgerne og traderne, som er risikovillige og kortsiktige av natur.

Les også: - Må betale for å betale

Anbefaler «Clawbacks»

Warren tror såkalte «Clawback» klausuler kan være med på å forebygge og straffe uetisk oppførsel blant selgere og tradere.

– Hvis man skulle ha bot med en slik grådighetskultur, og hindre at folk begår lovbrudd, bør man innføre «Clawbacks klausuler». Disse rammer selgere, rådgivere, tradere og meglere, som har tjent gode penger og fått bonuser på ulovlig atferd, for deretter å slutte og begynne i et annet firma, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en «Clawback klausul» kan finansforetakene ta tilbake bonus og lønn fra en tidligere ansatt, flere år etter lovbruddet ble begått.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her ødelegges 40 millioner kroner

Teppebombing

Warren mener også innføringen av bonustak for ledere har ført til en uheldig konkurransevriding for bransjen. Han synes også det er oppsiktsvekkende at myndighetene ikke har reagert på at lederne øker fastlønnen i det stille etter bonustaket ble innført.

– Da Finansdepartementet innførte bonustak gjorde de det klart at de ville reagere dersom finansforetakene økte fastlønninger for å kompensere for bonusbortfall, ville de reagere på dette. Media har imidlertid senere omtalt lønnsøkninger på opp til 2.000 prosent uten at Departementet har reagert, sier han.

Les også: Statoil har brukt seks millioner på denne standen

Les flere økonominyheter

Les flere nyheter