Stolt Røthe takket for tilliten

Dario Cologna drar Sjur Røthe under femmila i Holmenkollen lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Dario Cologna drar Sjur Røthe under femmila i Holmenkollen lørdag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjur Røthe tok karrierens første verdenscupseier på selveste femmila i Holmenkollen. Etterpå ga han trenere og lagkamerater deler av æren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

26-åringen fra Voss har en middels verdenscupsesong bak seg, men avslutningen på hjemmebane kunne ikke vært bedre. Etter at Dario Cologna ble spurtslått med de nødvendige centimeterne på oppløpet kunne Røthe slippe løs jubelbrølet.

Jubelbrøl har det imidlertid vært få av etter at vossingen ble syk i jula. Røthe måtte bryte Tour de Ski etter bare to dager, med en kropp som overhodet ikke lystret. VM-billett ble det likevel, men i Falun åpnet Røthe med å bryte skiathlon også.

– Den tryggheten Trond og Steinar ga meg da jeg brøt i VM og likevel fikk gå den påfølgende 15-kilometeren, setter jeg veldig høyt. Det viser at de har troen på meg og har lyst til å satse på meg, sier Røthe.

– Dette var på en måte takk for den tilliten. Det betyr mye å ha folk rundt som tror på meg. Jeg er nok en person som er avhengig av trygghet, tilføyer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røthe vant etter en knepen spurt med Cologna som ble avgjort på målfoto:

– Jeg fikk kjeft etterpå fordi jeg ikke stakk fram foten. Men jeg ser jo at jeg strekker jo fram litt, forteller vossingen noe usikkert til NRK.

Mer fra Kollen: Norge abdiserte fra stafett-tronen

Sundby-skryt

Røthe innrømmer gjerne at tiden etter sykdommen i jula ikke har vært enkel.

– Jeg gjorde sikkert en tabbe ved å reise til Tour de Ski. Etterpå har jeg ikke funnet meg selv. Jeg har ikke visst helt hvor jeg har stått og har vært usikker, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagkameratene har vært gode å ha i prosessen fram mot lørdagens triumf i Holmenkollen.

– Jeg har fått mange gode beskjeder av de andre gutta på laget, ikke minst Martin (Johnsrud Sundby). Han har sagt hele tiden at jeg er en jæklig god skiløper og at jeg kan dette, smiler Røthe.

Sundby var av dem som gledet seg aller mest på Røthes vegne i Holmenkollen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At Sjur vant er en stor prestasjon. Jeg gleder meg veldig over det. Sjur har hatt mye motgang de siste to månedene, han har slitt voldsomt. Jeg er imponert over at han har klart å reise seg, sa Røa-løperen.

Løftet fram

Hovedpersonen selv la ikke skjul på at femmilsseieren i Holmenkollen henger ekstra høyt.

– Alle skiløpere i Norge og resten av verden setter denne femmila utrolig høyt, spesielt fordi det er så god stemning her. Jeg må si jeg er litt stolt i dag, sier Røthe.

At han behersker de tunge løypene i hovedstaden, visste han godt fra før. På VM-femmila i 2011 ble han nummer fire. Lørdag var 26-åringen fast bestemt på å gå seg inn på seierspallen.

– Underveis tenkte jeg på at jeg har en fjerdeplass herfra som jeg burde prøve å forbedre. Målet var å være med helt inn, og med som utgangspunkt la jeg planen underveis, smilte vossingen.

Mot slutten ble han løftet fram av publikum.

– Det er noe helt eget med Holmenkollen. Det går nesten ikke an å beskrive. Dere må nesten få lov til å gå en runde selv og oppleve det, sa Røthe.