Drømmekveld for Riegelhuth

Linn-Kristin Riegelhut Koren har scoret på straffe mot Spania. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Linn-Kristin Riegelhuth Koren scoret på bestilling. Med ti skudd og ti mål i EM-finalen ble hun den største av de største i 28-25-seieren over Spania søndag.

Koren var uvanlig raus med egenros. Det sitter ofte svært langt inne hos henne. – Jeg synes jeg gjorde en veldig god kamp. Jeg var konsentrert og gjorde en fantastisk bra kamp, sa Riegelhuth til NTB.

Med seg fra banen hadde hun EM-trofeet. Hun burde også ha hatt bestemannspremien i kampen. Den gikk til Nora Mørk, og der gikk juryen seg litt vill selv om også Mørk var en fryd for øyet denne kvelden.

Historien gjentok seg fra 2008-EM. Også da ledet spanjolene ved halvtid før Norge ble for sterk.

Men det ble hektiske sluttminutter i Budapest. To norske utvisninger ga spansk håp. 26-22 ble til 26-25.

Koren skjøt så inn 27-25 før Silje Solberg reddet.

Tilbake på topp

Etter to mesterskap uten triumf (EM og VM) var saken tilbake på plass for de norske. Stine Bredal Oftedal var svært viktig i angrep i midtperioden av annen omgang. Hun scoret på langskudd og løp gjennom et etter hvert slitent spansk forsvar.

Koren hadde en superaften i arenaen der hun slo gjennom i 2004. Nå vant hun sitt åttende gull på 12 mesterskap. Søsteren Betina Riegelhuth herjet med spanjolene tidligere i EM. Søndag banket hun inn 23-20 med sitt første skudd.

– Å stå her og ha scoret på ti av ti sjanser, samtidig som jeg fikk glede meg over dette sammen med søsteren min, gjør at dette er noe av det største for meg, sa en rørt Koren til NTB.

– Jeg er utrolig stolt av å være en del av dette laget, både med spillere og ledere. Nesten ingen hadde troen på oss, men vi ga oss aldri, kjempet og vant EM, tilføyde hun.

Hardt

Norge slet veldig med et utmerket spansk forsvar i nesten hele 1.-omgangen. Uten Nora Mørks drive, tøffhet og kvalitet kunne kampen nesten vært kjørt etter de første 30 minuttene.

Silje Solberg hadde en blytung innledning på finalen. Hun sto nesten uten redninger før en sterk avslutning av omgangen sendte henne opp i 41 i redningsprosent.

Etter 4.42 av annen omgang gikk Norge opp i 16-15. Dermed ledet de norske favorittene for første gang siden 3-2.

Tenningen var stor. Solberg kjeftet på seg en utvisning etter det hun mente var en gal dommeravgjørelse.

Emily Stang Sando kom inn, og hun reddet like godt straffekastet. Så feide Mørk inn 17-15 i undertall.

Der og da gikk toget langt på vei for Spania. Jagingen kostet krefter, og tendensen var klar: Norge hadde mest på tanken.

Trangt

Til VM neste år kan spillere som Katrine Lunde, Linn Jørum Sulland og Marit Malm Frafjord være tilbake for Norge.

Det ferske norske laget har modnet raskere enn man kunne se for seg.

Den norske startoppstillingen i angrep målte i snitt 171,5 centimeter mot Spania-forsvaret på 178,5.

Norge har tatt 21 medaljer på 27 mesterskap (ikke med i Aten-OL 2004) siden 1992-OL i Barcelona. Blant disse seks EM-gull på elleve forsøk.

Framtiden ser lys ut. EM-gullet gir friplass i neste VM og OL. Det betyr oppladning helt på premissene til suksesstrener Thorir Hergeirsson.