Russland vil ikke love stans i asyltilstrømmingen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland er igjen klar til å ta imot personer med lovlig opphold som kom over grensen i fjor. Norge får ingen garanti for at det ikke blir ny flom av asylsøkere til våren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt vil Russland nå ta imot et sted mellom 200 og 300 personer med multivisum og oppholdstillatelse. Returene skal skje med fly til Moskva.

Dermed er det fortsatt uenighet om 4.800 av de 5.500 som kom til Norge over Storskog i Finnmark i fjor.

Aksept for 700

– Realiteten er at Russland aksepterer returer fra gruppen på 700 personer med multivisum og lovlig opphold, sier ekspedisjonssjef Thor Arne Aass i Justisdepartementet til NTB.

Han forklarer at rundt halvparten av de 700 allerede er ute av Norge. 250 er returnert til Russland. I tillegg er et antall returnert til opprinnelsesland.

Rundt 200 er på kjent adresse og returnerbare per i dag. I tillegg er et varierende og ukjent antall enten reist videre eller på ukjent adresse.

Les også: Utlendingsnemda opphever Storskog-vedtak

Praktisk stans

Under et møte mellom delegasjoner fra det norske Justisdepartementet og Utenriksdepartementet og representanter fra det russiske migrasjonsverket i Moskva onsdag, understreket Russland at returstansen over Storskog 22. januar var av praktiske grunner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vi forståelse for. Begge parter er enige om at det kan være hensiktsmessig å returnere til et annet sted. Og da er fly til Moskva nærliggende, sier Aass.

Les også: Rohde: Frykter at rømte asylsøkere får gå fri

Tettet hullet

Norge fikk ingen garantier med seg fra Moskva om at det ikke vil bli noen ny asylflom over Storskog i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi uttrykte at vi har en felles interesse av en kontrollert og regulert innvandring, og at det er en uheldig situasjon om denne ruta i nord blir en hovedkanal inn til Schengen. Dette var russerne enige med oss i, sier Aass.

I løpet av høsten i fjor syklet 5.500 asylsøkere fra Russland til Norge over Storskog ved Kirkenes i Finnmark.

– Vi merker oss at det ikke er kommet noen etter 30. november. Jeg tror det er et uttrykk for at man også fra russisk side mener at situasjonen i fjor var krevende for alle parter, sier Aass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Troms Frp vil frata asylsøkere verdisaker

Luke på gløtt

Selv om det er uenighet om returavtalen for 4.800 personer – har russiske myndigheter åpnet en luke.

– Russland er villig til å vurdere enkeltsaker i den gruppen, dersom det er personer med spesiell tilknytning til Russland. De har så avvist alle i denne gruppen. Men det er ikke gitt noe løfte. Norge kan anmode, men altså ikke i henhold til returavtalen, sier Aass til NTB.

I tillegg fikk Norge en orientering om saken der en tidligere diplomat i det russiske utenriksdepartementet er siktet for å ha gitt 1.000 syrere falske arbeidspapirer.

– Firmaet er under gransking, ambassadene er varslet og de har satt i verk flere tiltak for å begrense falske visum. Dette er noe Russland tar på alvor, sier Aass.

Les også:

Nesten 1.000 Storskog-asylanter har forsvunnet

80.000 asylsøkere kan få avslag i Sverige

Frp-topp mener asylprotester er mangel på ryggrad